У Раді зареєстрували законопроєкт, що зрівнюватиме права чоловіків і жінок у догляді за дитиною

 

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною”.

Про це в п’ятницю, 19 червня, повідомили у пресслужбі офісу президента.

Документ розширює можливості чоловіків у частині поєднання роботи з сімейними обов’язками, а також пропонує запровадити новий вид відпустки для чоловіків – відпустку при народженні дитини.

Законопроєкт допоможе усунути прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною, та створити передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей.

Зокрема, законопроєктом запропоновано внести зміни до Кодексу законів про працю та закону “Про відпустки”, закріпивши на законодавчому рівні такі права чоловіків:

  •  на встановлення скороченого робочого часу для батьків, які виховують дітей без матері, а також мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;
  • на отримання чоловіком одноразової оплачуваної відпустки тривалістю до 14 календарних днів при народженні дитини;
  •  рівні права батька та матері на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Цей законопроєкт – перший крок України у виконанні її зобов’язань у межах міжнародного “Партнерства Біарріц” зі встановлення рівних прав для жінок і чоловіків.
Приєднання України було ініційоване першою леді Оленою Зеленською та підтримано Кабінетом Міністрів.

Читайте також:
Омбудсмен з прав дитини Кулеба виступив проти сурогатного материнства в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна