Омбудсмен з прав дитини Кулеба виступив проти сурогатного материнства в Україні

 

Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба наголошує, що сурогатне материнство в Україні неврегульоване та порушує права дітей.

Про це він написав у четвер, 14 травня, у фейсбуці.

“Комерціалізація і дозвіл отримувати таку “послугу” в Україні сприяє безконтрольному продажу українських дітей за кордон. Ситуація з немовлятами в готелі, яка набула розголосу, – ще раз показує безправність дітей, народжених сурогатними матерями. Народження дитини далеко від матері є неприроднім. У такий спосіб Україна просто стає міжнародним онлайн-магазином з немовлятами. І реальну кількість таких дітей, яких “постачає” Україна таким чином, ми не знаємо”, – сказав Кулеба.

Він вважає, що жодна держава не зобов’язана “забезпечити” сім’ю дитиною, тим більш іноземну. Проте кожна дитина має невід’ємне право на сім’ю. І в цьому контексті опускається поняття “матері”, яка народила дитину, але не є її генетичною матір’ю.

“Діти, які сьогодні перебувають в готелі, фактично мають біологічних матерів, які знаходяться в Україні. Але за умови організації процесу сурогатного материнства вони наразі залишилися без батьків. Як генетичних, так і біологічних”, – додав Кулеба.

Він переконаний, що сурогатне материнство – це експлуатація жінок з метою отримання доходу приватним бізнесом і задоволення потреб дорослих. Але воно є таким, що порушує права дитини.

“Я категорично проти комерційного сурогатного материнства, це об’єктивізація дитини і позиціювання її як товару”, – підкреслив дитячий омбудсмен.

Сьогодні у столичному готелі через карантин перебувають 46 дітей, народжених методом сурогатного материнства. Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до правоохоронців з вимогою щодо негайного реагування на ситуацію.

Читайте також:
Депутат від ОПЗЖ Волошин пропонує криміналізувати пропаганду чайлдфрі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна