Депутат від ОПЗЖ Волошин пропонує криміналізувати пропаганду чайлдфрі

 

Народний депутат від фракції “Опозиційна платформа – За життя” Олег Волошин зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонується ввести кримінальну відповідальність за “пропаганду розпусти та відмови від народження дітей”.

Як повідомляє “Новинарня” з посиланням на сайт Верховної Ради, у вівторок, 28 квітня, проєкт закону надійшов для ознайомлення у профільний комітет парламенту.

У пояснювальній записці до документу йдеться, мовляв, в останні роки демографічна ситуація в Україні стала критичною, а країною ширяться небезпеки, “пов’язані з відмовою від народження дітей, руйнуванням інституту сім’ї, поширенням позашлюбних і протиприродних статевих відносин та розпусти”.

“Є достатні підстави вважати, що процеси депопуляції населення в Україні набули незворотного характеру. Фактично відбувається вимирання Українського народу”, – вважає депутат.

Аби не допустити цього вимирання, на думку Волошина, держава має протидіяти пропаганді ідей чайлдфрі та іншому, що загрожуює сімейним цінностям.

Тож він пропонує ввести за це кримінальну відповідальність, зокрема, штраф від 3400 до 8500 грн або ув’язнення до 5 років – для громадян, і штраф 8500-17000 грн чи ув’язнення від 2 до 5 років – для чиновників.

Коли же пропагандою займатиметься “організована злочинна група”, Олег Волошин пропонує садити її членів до в’язниці на строк від 5 до 10 років.

Також представник “ОПЗЖ” пропонує прирівняти до расової, національної та релігійної нетерпимостей нетерпимість до інституту сім’ї і сімейних цінностей та встановити її як обставину, яка також обтяжує злочин.

Такі зміни в законодавстві, на думку Олега Волошина, мають допомогти подолати демографічну катастрофу в Україні.

Адвокатка, старша партнерка адвокатського об’єднання “Прове” Оксана Гузь назвала таку законодавчу ініціативу невдало обґрунтованою, здійсненою без належного юридичного оцінювання чинних законодавчих норм і загрозливою для прав людини.

“Основна загроза – це обмеження права на свободу переконань, на вільне їх виявлення, на свободу шукати, одержувати й поширювати інформацію та ідеї. Це зазіхання на повагу до приватного та сімейного життя. Мені цікавіше, як автор бачить практичне застосування запропонованих ним норм. Як виглядатиме, наприклад, пропаганда позашлюбних стосунків? Чи розцінюватиметься як пропаганда відкрите проживання чоловіка і жінки однією сім’єю, але в незареєстрованому в органах РАЦС шлюбі? А якщо в незареєстрованому шлюбі, але в церковному?”, – цитує правозахисницю сайт Центру прав людини Zmina.

На її думку, таке ж питання можна поставити щодо “протиприродних” статевих відносин: “Це взагалі про які відносини йдеться? Такого визначення немає в українському законодавстві. Свого часу існувала відповідальність за задоволення статевої пристрасті неприродним способом, але законодавство змінилося, і досить давно”.

Нагадаємо, раніше депутат від фракції “Опозиційна платформа – За життя” Олег Волошин та його колега з фракції “Слуги народу” Максим Бужанський подали до Верховної Ради проєкт закону щодо змін до регламенту парламенту для “захисту російської мови”.

Як інформувала “Новинарня“, у січні 2020 року у Верховній Раді створили міжфракційне об’єднання “Цінності, Гідність, Родина” для “захисту вічних цінностей українського суспільства”. До нього увійшли понад 300 депутатів з різних фракцій.

Читайте також:
“Проти” здорової людини. Колонка Олени Максименко після Маршу рівності

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна