ЗСУ отримали перший модернізований безпілотник-розвідник Spectator-M1

 

Збройні сили України отримали перший модернізований безпілотник Spectator-M1

Про це в четвер, 18 червня, повідомила пресслужба концерну “Укроборонпром”.

“Це перша поставка ЗСУ безпілотного авіаційного комплексу цієї модифікації. Spectator-M1 – наша спільна розробка разом із науковцями Національного технічного університету “КПІ”, у цій модифікації підсилено основні переваги попередніх моделей – відмінна аеродинаміка, малопомітність, захищеність від систем радіоелектронної боротьби”, – повідомив голова правління ВАТ “Меридіан” ім. С.П. Корольова В’ячеслав Проценко.

БпАК призначений для розвідки місцевості, може бути використаний для моніторингу державного кордону, пошуково-рятувальних операцій, моніторингу водних та лісових масивів тощо.

Spectator-М1 — удосконалена версія безпілотників Spectator від ВАТ “Меридіан” ім. С. П Корольова. Перші безпілотні комплекси Spectator надішли до української армії у 2015-му. Відтоді він устиг добре себе зарекомендувати на фронті й отримав схвальні відгуки від військових, що його експлуатували. Тому було ухвалено рішення взяти на озброєння вже нову, кращу версію цього літального апарата.

Spectator-М1 призначений для ведення повітряної розвідки як удень, так і вночі. У процесі модернізації безпілотний комплекс отримав новий тепловізор, удосконалену станцію керування. Також зменшено вагу, що дає апарату змогу більше часу перебувати у повітрі.

Новітній комплекс піднімається на висоту до 3600 метрів, має максимальну швидкість польоту 120 км/год, а швидкість, на якій виконує завдання, становить 70 км/год. У повітрі безпілотник може перебувати понад дві години. Комплекс здатний передавати відеоінформацію у цифровому кодованому вигляді, а дальність польоту становить до 150 км.

Попередні модифікації БпАК “Spectator-M1” поставляються Міністерству оборони та Прикордонній службі України з 2015 року.

У 2018 році команді фахівців, що працювали над реалізацією проекту БпАК “Spectator” було присуджено премію Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій.

Як інформувала “Новинарня“, Spectator-M1 пройшов випробування та був прийнятий на озброєння ЗСУ у червні 2019 року.

Читайте також:
Безпілотник “Лелека-100” підійшов до державних випробувань. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна