На що перетворюються поховання загиблих в ООС киян

 

Дмитро Лиховій
журналіст, головний редактор “Новинарні“, офіцер резерву ЗСУ

Я обурений. На що в Києві перетворюються поховання загиблих в ООС киян.

От сьогодні ховали Леоніда Добрянського з “тридцятки”.

За першими анонсами, в РДА прощання з ним мало відбуватися о 10:30. Але в цей час воно вже давно закінчилося. Роман Кулик “поцілував замок”.

Поховання “на Алеї Слави” на Лук’янівському військовому кладовищі анонсувалося на 13:00. Але ті, хто прийшов на цвинтар у такий час, уже нічого не застали.

Похорон відбувся на півтори години раніше.

Без того ритуалу, який розробляють уже ікс років. І який обіцяв уже й президент Зеленський.

Пересунутий час – то таке.

Хоча і він теж має значення. Коли є бажання зробити прощання подією для міста, а не лише для кількох родичів, побратимів і військкомату.

Зараз кияни гинуть на фронті рідко. Але гинуть. За Батьківщину, за нас, за своє місто.

І якщо ховати земляків “на ничку”, всі так і думатимуть, що війна давно закінчилася, а на Донбасі – то якісь неадеквати “пострєлівают”, то “політики щось не поділили”.

Питання – ЯК слід ховати.

З почесною вартою, її проходженням по центру, лафетом, із величним ритуалом, масовим прощанням, відданням шани.

Бо це дурня, коли “200-х” на Західній Україні цілі райони зустрічають стоячи на колінах. А в Києві під час прощання з Героєм головними подіями є шаро***би і макдональдс.

І те, що мене найбільше обурило: ДЕ ховають загиблих в ООС киян.

Те, що називається “Алеєю Слави” – насправді дрібний участочок на задвірках Лук’янівського цвинтаря. На ньому вже давно не залишилося вільних місць.

У мене не вміщається в голові, як це можливо. Але між Батею, Міхнюком, Темуром Юлдашевим, Цинком, Задоянчуком, Проводенком, іншими загиблими воїнами-киянами, справжніми українськими героями, вже наховали дідів-відставників, колишніх совєтскіх офіцерів, ще казна-кого.

Мало того, що герої АТО/ООС і так були в приймах на цьому червонолампасному кладовищі. Так у них забрали ще й Алею слави.

“Уплотнілі”, за Швондєром.

Леоніда Добрянського насправді поховали не на “Алеї слави”, яку можна якось вгадати за синьо-жовтими прапорами. А за пару сотень метрів “отак за йолками, налєво, а потом направо”. Це сказав нам цвинтарний доглядач, із яким ми говорили, не заставши на цвинтарі похорону, на який їхали. (Могила – на фото).

Що вже там говорити про Пантеон українських Героїв у Києві.

Його облаштувати нереально. Бо на кладовищах рулять бабло і блат.

Читайте також:
У Києві попрощалися із загиблим на Луганщині бійцем 30-ї омбр Леонідом Добрянським. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна