СБУ оголосила додаткову підозру членам групи “Сапфір”, яка керувалася з Генштабу ЗС Росії

 

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру в посяганні на основи національної безпеки двом представникам терористичної організації “ЛНР” та їх куратору – кадровому офіцеру ГУ Генштабу Збройних сил РФ.
Про це в п’ятницю, 12 червня, інформують у пресцентрі СБУ.

Зазначається, що зловмисники належать до керівної ланки спеціального антиукраїнського інформаційного підрозділу, більш відомого як група “Сапфір”.

Слідчі органів безпеки встановили, що група займалася забезпеченням інформаційного супроводу гібридної агресії проти України.

“За завданням ворога, через соціальні мережі вони проводили спеціальні пропагандистські акції, розповсюджували фейкові новини для дискредитації українського війська та загострення соціально-політичної обстановки на мирній території країни”, – наголошують у СБУ.

За даними українських силовиків, окремим напрямом діяльності підрозділу був збір розвідувальної інформації про дислокацію, структуру, чисельність та маршрути пересування воєнних підрозділів, задіяних в проведенні операції Об’єднаних сил.

“Наразі двом ключовим учасникам інформгрупи – “урядовцю” та керівниці бандформування “народної міліції” терористичної організації “ЛНР” додатково повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України – державна зрада. Дії російського куратора кваліфіковано як підбурювання до державної зради”, – йдеться в повідомленні СБУ.

Раніше особам інкримінували вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ч. 1 ст.258-3 (участь у терористичній організації) ККУ.

Як інформувала Новинарня, в березні 2019 року Служба безпеки України звітувала, що ліквідувала агентурну мережу військової розвідки Російської Федерації на території України.
Спецпідрозділ із кодовою назвою “Сапфір”, до якого входили 15 осіб, активізувався напередодні виборів президента України. Чотирьох агентів, які перебували на підконтрольній українській владі території, затримано.

Завдання агенти російської військової розвідки виконували через створені сторінки у низці соціальних мереж: це понад 50 акаунтів та 130 груп у соцмережах. Використовували також сайти, електронну пошту, інші програмні продукти, розсилання листівок та смс-повідомлень.

Загалом, за підрахунками спецслужби, було опубліковано у соцмережах майже 12 тисяч фейкових інформаційнх матеріалів антиукраїнського характеру.

Читайте також:
У Харкові СБУ затримала “Сумрака”, який працював на військову розвідку РФ. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна