Ліквідований “Сапфір”: СБУ затримала чотирьох агентів Генштабу ЗС Росії

 

Керівник військової контррозвідки СБУ Сергій Левченко на брифінгу

Служба безпеки України ліквідувала агентурну мережу військової розвідки Російської Федерації на території України.
Спецпідрозділ із кодовою назвою “Сапфір”, до якого входили 15 осіб, активізувався напередодні виборів президента України. Чотирьох агентів, які перебували на підконтрольній українській владі території, затримано.

Як повідомляє “Новинарня“, про це йшлося у вівторок, 12 березня, на брифінгу військової контррозвідки СБУ щодо розкриття мережі агентури Генерального штабу збройних сил Росії.

Серед завдань “Сапфіру”, який дислокувався у тимчасово окупованому Луганську – підготовка та проведення антиукраїнських інформаційних кампаній, збір та аналіз інформації щодо вищого керівництва України, ЗСУ, збір розвідувальної інформації про сили та засоби, що задіяні в Операції об’єднаних сил.

Військовою контррозвідкою СБУ ідентифіковано куратора цього інформаційного підрозділу із числа кадрових співробітників Головного управління Генерального штабу ЗС РФ полковника Олександра Сазонова із оперативним псевдонімом “Павел Бодров”.

Контррозвідка встановила, що до “Сапфіру” входить 15 членів незаконного збройного формування – так званої “народної міліції” (армії) “ЛНР”, які перебувають на тимчасово окупованій території. Очолює підрозділ завербована російською розвідкою громадянка України Катерина Васіліна, яка проживає в Луганську.

“Учасники “Сапфіру”здійснювали підготовку та розповсюдження у соціальних мережах фейкових матеріалів. Як приклад – неіснуючий наказ Міноборони про нібито припинення нарахування всіх додаткових виплат військовослужовцям ЗСУ. Іще одне завдання для групи від російських розвідників – щодо розміщення у соціальних мережах фейкових закликів від імені патріотичних сил до антиурядових акцій, спрямованих на боротьбу із корупцією та імпічмент президента України. Звітували про виконане перед російською розвідкою”, – розповів керівник військової контррозвідки СБУ Сергій Левченко. 

Завдання агенти російської військової розвідки виконували через створені сторінки у низці соціальних мереж: це понад 50 акаунтів та 130 груп у соцмережах. Використовували також сайти, електронну пошту, інші програмні продукти, розсилання листівок та смс-повідомлень.

Загалом, за підрахунками спецслужби, було опубліковано у соцмережах майже 12 тисяч фейкових інформаційнх матеріалів антиукраїнського характеру.

За словами Левченка, для збору розвідувальної інформації з підконтрольної українською владою території була задіяна агентурна мережа ГШ РФ у складі 4 осіб. Для конспірації агенти використовували спеціальну термінологію та умовності. Зливали, в тім числі, й інформацію про пересування військової техніки та живої сили ЗСУ.

За результатами контррозвідувальної діяльності затримано чотирьох агентів-інформаторів.

За словами Левченка, підозрювані працювали “за ідею”.

У ході обшуків у них були вилучено понад 20 пристроїв для зв’язку, засоби фото- та відеофіксації, вилучено символіку РФ та сепаратистських утворень “ДНР/ЛНР”.

Кримінальне провадження відкрито за сприяння терористичній організації, оголошено про підозру, обрано міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Триває досудове розслідування.

підготувала: Людмила Кліщук

фото та відео: прес-центр СБУ

Читайте також:
СБУ затримала “депутата ЛНР”, що їхав за українською пенсією

На Луганщині військові ЗСУ затримали озброєного бойовика “ЛНР”, який вийшов на позиції

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна