Матері полонених та зниклих безвісти українців влаштували лежачий протест на Банковій

 

Матері полонених та зниклих безвісти українців влаштували лежачий протест під офісом президента, тримаючи в руках світлини своїх синів.

Про це в п’ятницю, 12 червня, повідомили в правозахисній групі “Січ”.

Зазначається, що нинішньою акцією протесту матері звертають увагу, що вже два роки не працює Закон про статус зниклих безвісти, не ведуться пошуки та припинена діяльність робочої групи при офісі президента

“Другий день триває акція “Свободу українським полоненим”, яка має на меті привернути увагу до проблеми повернення та пошуку полонених на Донбасі, в Криму та Росії. Але до родичів ніхто так і не вийшов”, – підкреслюють правозахисники.

Фото: правозахисна група “Січ”

Всеукраїнський союз матерів та родичів учасників АТО “Берегиня” під час свого протесту висунув до влади такі вимоги:

  • поновити діяльність робочої групи при офісі президента, яка опікувалася полоненими (в т.ч. без встановленого місця перебування) та безвісти зниклими, політв’язнями та цивільним заручниками;
  • розпочати роботу постійної комісії з розшуку безвісті зниклих при Кабінеті Міністрів;
  • терміново створити єдиний реєстр зниклих безвісти, створити пошукові групи спільно з міжнародною місією Червоного Хреста;
  • прийняття законопроєкту про соціальний захист військовополонених, політв’язнів та цивільних заручників, який досі не прийнятий і вже більше шести місяців знаходиться в ОПУ на юридичній експертизі.

Як інформувала “Новинарня“, за даними Генерального штабу ЗСУ, станом на травень 2019 року вважалися зниклими безвісти 71 військовослужбовець.
Розпочинаючи з вересня 2014 року, в рамках гуманітарного проекту Збройних сил України “Евакуація-200”, пошуковими групами вивезено з району бойових дій 1736 тіл та фрагментів тіл загиблих, з них – 475 з тимчасово непідконтрольної території Донецької та Луганської областей, 865 тіл загиблих транспортовано до місць остаточного поховання для передачі родичам загиблих, вшанування та поховання.

Читайте також:
У Львові попрощаються з десантником Сергієм Тимощуком, який шість років вважався зниклим безвісти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна