Нацрада через “сраку” призначила чергову перевірку каналу Порошенка

 

Національна рада призначила третю за останні пів року перевірку телеканалу “Прямий” – через використання ведучим нелітературної лексики.

Таке рішення було ухвалене на засіданні регулятора в четвер, 4 червня.

Як відомо, телеканал “Прямий” контролює п’ятий президент Петро Порошенко. Тоді як після ротацій у Нацраді з питань ТБ більшість мають ставленики нинішньої влади, зокрема вихідці з каналу “1+1”.

Колишній член Нацради Сергій Костинський, коментуючи сьогоднішнє рішення регулятора, зазначив: “…Стало очевидно, що призначення перевірок є частиною політичного переслідування телеканалу з боку органів державної влади. Метою цих перевірок, на мою думку, є анулювання телеканалу ефірної цифрової ліцензії через суд”.

“Таким чином, гадаю, чинна влада ставить собі на меті позбавлення телеканалів та радіостанцій, які здійснюють незалежну редакційну політику та в ефірі яких звучить критика президента України, права на ефірне мовлення на багатомільйонну аудиторію глядачів”, – вважає Костинський.

За його даними, підставою для призначення чергової перевірки “Прямого” стала програма “Ехо України” від 1 травня з ведучим Матвієм Ганапольським, в ефірі якої ведучий вжив слова “срака” та “говно”.

Проєкт рішення підтримали 7 членів Національної ради.

“Отже, на думку членів Національної ради, використання цієї лексики могло порушити права дітей та юнацтва. Хоча, насправді, використані ведучим слова є літературними”, – свідчить Костинський.

“Національна рада ще ніколи не призначала перевірок з подібних випадків, тому можу говорити про новий прецедент у практиці регулятора. Медіарегулятор намагається буквально придумати порушення мовнику, використовуючи норми чинного законодавства”, – зазначив колишній член НР.

Костинський заявив про “послідовний наступ на свободу слова у сфері телерадіомовлення”, очолюваний головою Національної ради Ольгою Герасим’юк.

Натомість, пише Костинський, НР не призначає перевірок телеканалу “1+1” через ознаки порушення мовних квот та поширення фейкової інформації.

Нагадаємо, раніше телеНацрада перевіряла “Прямий” через образи Пояркова на адресу Зеленського.

Також нещодавно Національної радою було призначено перевірку каналу “Еспресо” – через трансляцію передач української редакції “Радіо Свобода” та “BBC Україна”.

Читайте також:
Нацрада ТБ відмовилася карати “1+1” за фейк про “секретні біолабораторії США”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна