Нацрада перевірить “Прямий” через образи Пояркова на адресу Зеленського

 

У четвер, 9 січня, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу “Прямий” за скаргою громадянки Касьяненко на ведучого Сергія Пояркова, який начебто ображав в ефірі президента України Володимира Зеленського.

Питання з голосу виніс на розгляд член Нацради Юрій Зіневич, а доповідала по ньому перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк, пише “Детектор медіа”.

За її словами, Нацрада отримала звернення громадянки Касьяненко зі скаргами на ведучого “Прямого” Сергія Пояркова, який ображає честь і гідність президента України Володимира Зеленського, членів його родини, громадян України, окремих етносів, вживає нецензурну лайку.

Моніторинг Нацради зафіксував ці сюжети. Перевірка має встановити, чи було порушення законодавства.

Про який саме випуск програми Сергія Пояркова йде мова, члени Нацради не уточнили.

Але, ймовірно, йдеться про випуск програми “Поярков News” за 27 грудня 2019 року, у якому ведучий назвав Володимира Зеленського “маленьким чмом”, “криворізьким сцикунчиком”, а його батька назвав “тупим”. Втім, це неповний перелік образливих і емоційних висловлювань, які вжив Поярков, говорячи про Зеленського.

Член Нацради Сергій Костинський сказав, що утримається від голосування за перевірку, адже питання є політичним. Він назвав програму “негідною, яку неправильно випускати в ефір”.

Але нагадав про практику Нацради протягом останніх п’яти років – не адвокатувати публічних осіб (тим паче президента України), якщо йдеться про сюжети, що посягають на їхню честь і гідність. Адже самі особи мають можливість захистити себе в суді, а Нацрада цьому сприяє, зберігає відеозаписи, що використовуються як докази в суді.

Сергій Костинський нагадав про один схожий випадок з образою честі та гідності п’ятого президента Петра Порошенка.

“У червні 2017 року було активне політичне протистояння, масові заходи в урядовому кварталі. І в цей час в ефірі телеканалу ZIK вийшла передача за участі снайперки Ольги Терещенко, яка в ефірі ток-шоу виконала пісню “Шоколадна дупа”. На той момент у нас була дискусія, чи потрібно призначати перевірку з цього приводу. Ми вирішили, що ні, бо не наше завдання розглядати політичні питання, і ми обмежилися приписом. Я буду послуговуватися нашою практикою, що ми нікого не адвокатуємо, не захищаємо”, – сказав Костинський.

Ольга Герасим’юк відповіла, що “нашому ринку час подати сигнал про неприпустимість багатьох речей”. Вона вбачає в питанні не лише політичні мотиви, а порушення всіх етичних стандартів професії.

“Йдеться не лише про президента України. Є ознаки образи, яка наноситься цілій країні, негативно впливає на створення її іміджу в міжнародних спільнотах, також образливо звучить подібна лексика на ТБ для громадян країни. Йдеться не про окремий сюжет, а про цілу передачу, у якій брали участь інші гості і підтримували таку риторику. Ведучий точно не має права подавати такий приклад в інформаційному просторі. Я вважаю, що треба провести перевірку і подумати, що робити з іншими каналами, які нехтують стандартами професії”, – сказала Ольга Герасим’юк.

У результаті із семи присутніх членів Нацради п’ятеро проголосували за перевірку “Прямого”: Ольга Герасим’юк, Юрій Зіневич, Олег Черниш, Олександр Ільяшенко і Максим Онопрієнко. Утрималися Сергій Костинський та Уляна Фещук.

Як писала “Новинарня“, Нацрада перевірить телеканали “ZIK” та “112 Україна” через розпалювання ворожнечі.

Читайте також:
“Антиукраїнський гумор Зеленського”: всі кпини в одній відеонарізці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна