За 2019 рік Порошенко задекларував майже 773 млн грн доходів

 

П’ятий президент України, лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко за 2019 рік задекларував 772 млн 960 тис. грн доходів, сплативши майже 188 млн. грн податків.

Як передає “Новинарня” в понеділок, 1 червня, електронна декларація опублікована у відповідному реєстрі.

Значна частка прибутку – дивіденди сумою понад 606 млн грн. Вони не виплачувалися з 2014 року.

Накопичена за довгий час сума була перерахована лише в кінці 2018 – початку 2019 з метою подальшого прозорого фінансування Порошенком власної передвиборчої кампанії.

33 млн 84 тис. грн Порошенко отримав від продажу акцій Міжнародного інвестиційного банку. Майже 16 млн грн – відсотки з депозитів.

6 млн 185 тис. грн склали компенсація моральної шкоди та відшкодування судових витрат у процесі з компанією ВВС за поширення нею недостовірної інформації.

Як відомо, закон вимагає декларувати як прибуток повернення вартості ОВДП, і Порошенко записав відповідну суму в 108 млн 703 тис. грн. Сам же інвестиційний дохід, тобто власне дохід, склав не 108, а 4 млн 609 тис. грн.

Переважна частина витрат  Петра Порошенка за 2019 рік – 584 млн 414 тис. грн – його внесок в передвиборчий фонд.

“Петро Олексійович – єдиний кандидат у президенти, який в 2019 році сам профінансував свою кампанію власними, прозорого походження коштами, з яких попередньо були сплачені всі податки. Так само, як і на президентських виборах 2014 року”, – повідомили у пресслужбі політика.

Загалом у 2019 році Порошенко самостійно або через податкових агентів сплатив 187 млн. грн податків і військового збору. Податки – друга за розмірами стаття витрат Порошенка за минулий рік. Як фізична особа він є одним із найбільших платників податків в Україні.

Ще одна стаття витрат – 19 млн грн судової застави, яку в кінці 2019 вніс Порошенко, щоби звільнити генерала “кіборга” Дмитра Марченка.

“Марченка, як відомо, влада кинула за ґрати в рамках її кампанії з переслідування військових, ветеранів, добровольців і волонтерів. Однак, ці 19 млн у декларації не відображені, оскільки вносилися через Благодійний Фонд Порошенка”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, загальні витрати компаній родини Порошенків на благодійність і соціальні проекти в 2019 році склали близько 200 млн грн. Форма декларації не передбачає декларування витрат, здійснених з рахунків юридичних осіб, в яких власником є декларант або члени його сім’ї.

Саме тому Порошенко не зміг відобразити цю суму в електронній декларації. Як і понад 100 млн грн, які вже в 2020 році витрачено на боротьбу з пандемією коронавірусу.

Кількість компаній, кінцевим бенефіціаром яких є Порошенко, в 2019 році скоротилася до 28. Права кінцевого бенефіціара інших компаній передано і відображено в декларації Олексія Порошенка, який припинив політичну діяльність.

Стосовно рухомого і нерухомого майна істотних змін у декларації, порівняно з декларацією за 2018 рік, не відбулося.

Крім арешту колекції картин, під час штурму спецпризначенцями ДБР Національного центру народної культури “Музей Гончара” і обшуку, які були визнані судом незаконними.

Порошенко прозоро декларує власне майно і доходи з 1998 року, коли було введено декларування, і є сумлінним платником податків.

“Повернення Порошенка в рейтинг мільярдерів, коли він буквально за останні дні травня 2020 року “розбагатів” на сотні мільйонів доларів – це спецоперація з метою дискредитації лідера опозиції. Ключову роль у цій операції зіграв член політради Руху нових сил, і віп-агітатор Володимира Зеленського в президентській кампанії 2019 року. Це – класичний зразок фейкових новин. Як сподівається Петро Порошенко, цей фейк не буде надалі поширюватися авторитетними засобами масової інформації”, – повідомили у пресслужбі.

Читайте також:
У медзаклади України направили 43 тисячі ІФА-тестів, закуплених Фондом Порошенка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна