ОГП відкрив справу через вербування бойовиками неповнолітніх на Донбасі

 

Співробітники офісу генерального прокурора внесли відомості про чергові факти порушення законів і звичаїв війни під час збройного конфлікту на сході України, а саме щодо залучення неповнолітніх до діяльності російських найманців на Донбасі.

Про це в понеділок, 1 червня, повідомляє пресслужба офісу генпрокурора.

Ватажки незаконних збройних формувань, контрольованих Російською Федерацією, починаючи з 2014 року, масово застосовують практику вербування та залучення неповнолітніх з тимчасово окупованих районів Донецької і Луганської областей до участі в бойових діях проти підрозділів Збройних сил України та інших військових формувань.

Відповідно до ст. 4 Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах, ратифікованого як Україною, так і РФ, держави-учасниці мають забезпечити, щоб особи, які не досягли 18-річного віку, не брали участі у військових діях.

Проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні доручено Головному управлінню СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Зараз уже 29 неповнолітніх громадян України засудили за участь у збройному конфлікті у складі незаконних збройних формувань, так званих “ЛНР” і “ДНР”.

Зокрема, у вересні 2014 року ватажки одного з НЗФ залучили неповнолітнього, якому на той час виповнилося лише 16 років, до участі у діяльності цього формування.

Йому видали вогнепальну зброю і наказали патрулювати захоплену бойовиками будівлю Управління СБ України в Донецькій області. Крім того, він брав безпосередню участь в бойових діях проти підрозділів сил АТО в районі Донецького міжнародного аеропорту. Вироком суду хлопця засуджено до покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки 2 місяці.

Читайте також:
Кабмін підвищив допомогу дітям, що постраждали під час збройних конфліктів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна