Нове керівництво МОУ хоче змінити вигляд “зірок” на погонах

Дизайн зірок на погонах ЗС України від 2016 року

Нове керівництво Міністерства оборони хоче змінити вигляд зірок на нових погонах українських військових, що були розроблені 2016 року.

Як передає “Новинарня“, це випливає з повідомлення військовослужбовця Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України Сергія Місюри.

Нагородження Вілкула коментувати не можу, тому що я діючий офіцер ЗСУ, а коментувати дії командування не можу.
Коментувати скорочення реформ в ЗСУ також не можу, тому що “зампотєхів” в ротах треба вчити, а не скорочувати.
А ще не можу коментувати бачення вищого керівництва, що нинішні зірки схожі на “старі німецькі”. Тому що, ще нічого не затверджено, але посили розробити нові стандарти для зірок на погони є“, – написав офіцер ГУРСМЗ Місюра в фейсбуці в понеділок, 1 червня.

Він ще раз зазначив, що не коментує дії вищого керівництва ЗСУ – “просто написав вам до відома, які реформи в дії”.

Для довідки

Станом на початок російської агресії 2014 року українські офіцери мали такі самі знаки розрізнення, як в армії ворога. Відтак група “Нове військо” (координатор – Віталій Гайдукевич) за підтримки міністра оборони Степана Полторака взялася розробляти новий дизайн знаків розрізнення, зокрема погонів. Дорученням міністра від 26 травня 2015 року було створено робочу групу з розробки зразків знаків розрізнення, предметів повсякденної, парадно-вихідної та парадної форми одягу та пропозицій щодо правил їх носіння.

Нові знаки розрізнення військових звань розробляв зокрема Олександр Лєжнєв. Працюючи над їхнім проєктом, він провів історичне та художнє дослідження знаків розрізнення, які існували в Україні за часів Перших та Других визвольних змагань. Було поєднано деякі елементи знаків УНР, ЗУНР та Української Держави.

П’ятипроменеві офіцерські зірки було замінено ромбоподібними – подібні зірки ще у червні 1992 року затвердила Комісія з розробки військової символіки у Збройних силах України. За основу тоді було взято досвід збройних сил Української Держави 1918 року.

5 липня 2016 року альбом з малюнками нових знаків розрізнення та предметів форми затвердив президент України – верховний головнокомандувач ЗС України Петро Порошенко. Було прийняте рішення продемонструвати їх на параді 24 серпня 2016 року.

9 серпня 2016 року до військ довели Тимчасовий порядок розміщення беретного знака, емблем родів військ, носіння орденів, медалей та інших відзнак на військовій формі одягу військовослужбовців ЗС України, затверджений міністром оборони. Крім всього іншого, Тимчасовий порядок регламентував розміщення нових знаків розрізнення звань.

Читайте також:
Затверджено нові погони й предмети однострою ЗСУ. ФОТО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна