“Втратили відчуття часу”: президент Австрії порушив карантин у ресторані й розкаюється

 

Поліція Відня “упіймала” президента Австрії Александера Ван дер Беллена на порушенні карантинних обмежень: разом із дружиною й двома друзями він засидівся в ресторані за північ, хоча згідно з коронавірусними обмеженнями заклади харчування повинні зачинятися не пізніше 23:00.

Відвідувачам, які не встигли завершити трапезу, дозволяється певний час залишатися за столиками й після цього часу, проте офіціантам заборонено їх обслуговувати, пише “Німецька хвиля”.

Проте коли поліцейський патруль під час планового обходу вулиць у ніч на неділю, 24 травня, зайшов в італійський ресторан у центрі Відня, то на столику Ван дер Беллена і його дружини Доріс стояли свіжі напої. Хоча на годиннику було вже 00:18.

Новина про президента-порушника широко розійшлася австрійськими ЗМІ, і йому довелося публічно перепросити за свою поведінку.

“Я вийшов поїсти вперше з моменту карантину з двома друзями та дружиною. Ми спілкувалися і, на жаль, втратили відчуття часу. Мені справді шкода. Це була помилка”, – написав Ван дер Беллен у своєму твітері.

Він також пообіцяв “узяти всю відповідальність на себе” і стати на захист власника ресторану, якщо в того виникнуть проблеми через цей інцидент.

А проблеми виникнуть. Як повідомляє Vienna.at, за порушення обмежувальних заходів під час пандемії COVID-19 рестораторам в Австрії загрожує штраф до 30 тисяч євро.

На час перевірки ресторан уже закрили.

Водночас власник закладу запевняє, що закрив ресторан після видачі останнього замовлення о 23:00, як того й вимагає закон. Але думав, що клієнтам, яких уже обслуговували, дозволено залишатися на терасі й після цього часу.

Читайте також:
В Австрії рівень безробіття через коронавірус сягнув повоєнного часу

Після того, як Всесвітня організація охорони здоров’я проголосила поширення нового коронавірусу пандемією, Австрія запровадила карантинні обмеження однією з перших у Євросоюзі.

І, відповідно, однією з перших почала їх і послаблювати.

Вже з 1 травня в країні запрацювали перукарні та салони краси, було відкрито доступ до спортивних майданчиків на відкритому повітрі й дозволено фактично вільне пересування всередині країни. А з 4 травня повернулися до шкіл старшокласники й учні середніх класів, яким потрібно складати іспити в кінці навчального року.

Ресторани та кафе запрацювали з 15 травня, але зобов’язані дотримуватися низки заходів безпеки. Зокрема, за одним столом може сидіти не більше чотирьох дорослих людей, а відстань між відвідувачами, які сидять за сусідніми столиками, повинна становити не менше 1 метра.

Заходячи в заклад і виходячи з нього необхідно надівати маску, хоча за столом її можна зняти й під час пересувань у межах приміщення (наприклад, коли йдеш до вбиральні) не носити. А от для офіціантів та іншого обслуговуючого персоналу, який контактує з клієнтами, носіння масок чи захисних екранів обов’язкове впродовж усього робочого дня.

Через те, що закладам харчування поки що заборонено обслуговувати відвідувачів після 23:00, у країні досі не працюють і невідомо коли відкриються нічні клуби. Щодо готелів, то їх відкриття заплановане на 29 травня.

За даними інфографіки Інституту Гопкінса, станом на 25 травня в Австрії діагностовано загалом 16 539 інфікованих на коронавірус. З них 15 138 людей уже одужали, і 641 людина померла.

Відповідно, активними інфікованими залишаються 760 пацієнтів, 31 із них – у важкому стані.

Читайте також:
Перші кроки до свободи: як держави Європи починають виходити з карантину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна