Баканов незаконно керує будівельною фірмою в Іспанії, – “Схеми”

 

Голова Служби безпеки України Іван Баканов займає керівну посаду в іспанській фірмі Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada, порушуючи антикорупційне законодавство.

Про це у четвер, 21 травня, повідомили журналісти проєкту “Схеми: корупція в деталях”.

Компанія Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada (“Нова зелена земля”, – “Н”) зареєстрована у провінції Жирона.

Баканов з 2015 року і донині займає у ній посаду administrador único, тобто одноосібний адміністратор, особа уповноважена на всі дії від імені фірми. Про це свідчить витяг із реєстру юридичних осіб Іспанії.

Засновником компанії виступає кіпрська компанія Davegra LTD, якою володіє Андрій Яковлєв, автор “Студії Квартал-95”.

Статутний капітал фірми – 3000 євро. Вона спеціалізується на зведенні будівель та на широкому спектрі операцій з нерухомістю.

Однак чи веде вона якусь діяльність та яку саме, з відкритих реєстрів дізнатись неможливо – фірма не подає річні звіти.

Через неподання звітів фірма Nueva Tierra Verde, адміністратором якої є чинний голова СБУ, потрапила у список порушників податкової інспекції Іспанії.

Читайте також:
За рік президентства Зеленського державні посади отримали понад 30 “кварталівців”

Восени 2019 року у неї тимчасово відкликали податковий ідентифікаційний номер – це тип санкції, направлений на те, щоби заблокувати діяльність компанії до усунення порушення. Також за це передбачений штраф, розмір якого коливається від 1200 до 60 тисяч євро.

Компанія порушила розділ сьомий Королівського законодавчого указу Іспанії, в якому йдеться, що адміністратори компаній зобов’язані протягом трьох місяців із кінця фінансового року підготувати річний звіт, який включає в себе інформацію про баланс, прибутки та збитки, зміни власного капіталу за рік та рух коштів.

У Державному реєстрі юридичних осіб провінції Жирона (де обліковується ця компанія) журналістам підтвердили, що ця фірма чинна, і не вважається ліквідованою.

За українським законодавством, голова СБУ не має права бути керівником приватної юридичної особи.

Баканов відмовився від окремого інтерв’ю на цю тему, але пресслужба СБУ надала такий коментар:

“Широковідомий факт, що задовго до призначення на посаду голови СБУ Баканов успішно займався бізнесом. Зокрема, й за кордоном. Однак наголошуємо, що, дотримуючись вимог закону, він не займається комерційною діяльністю з моменту призначення на державну посаду. Компанія NUEVA TIERRA VERDE SOCIEDAD LIMITADA офіційно призупинила свою діяльність у 2019 році”, – зазначили в пресслужбі СБУ.

На прохання журналістів їм не надали підтверджень, що Баканов вчиняв якісь дії для виходу з керівного органу цієї компанії з моменту призначення на високу державну посаду.

Процес подання декларацій чиновниками до публічного реєстру НАЗК завершується 1 червня. За оновленим восени 2019 року законодавством, керівництво СБУ тепер має публікувати свої декларації.

Нагадаємо, генпрокурорка Венедіктова не задекларувала елітне житло в центрі Києва.

Читайте також:
“Патріотка, 20 років оформляє паспорт”. Керівник СБУ Баканов визнав російське громадянство дружини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна