У Костянтинівці на Донеччині парафія ПЦУ під час карантину відкрила благодійну їдальню

 

автор: Людмила Кліщук

Місто Костянтинівка на Донеччині. Тут, у Свято-Стрітенському храмі Православної церкви України, під час карантину відкрилася благодійна їдальня. Безкоштовні обіди нужденним роздають двічі на тиждень на церковному подвір’ї та в міському притулку для бездомних.

Страви готують небайдужі парафіяни та родина настоятеля храму – протоієрея Костянтина Кузнєцова, колишнього капелана ЗС України.

Фото з ФБ-сторінки о. Костянтина Кузнєцова

“Така ідея виникла давно. Бо протягом п’яти років, як я служу в Костянтинівці, кожного дня приходять люди, що просять допомоги: хтось продуктами харчування, хтось грошима, речами. Постійно ми надавали допомогу, частіше за все це були продуктові набори. З початку карантину прохань про допомогу стало ще більше, бо люди втратили роботу”, – розповідає отець Костянтин.

Окремим родинам парафія ПЦУ допомагає продуктовими наборами. Але сприяти всім немає можливості, оскільки пожертви парафіян на храм в умовах карантину також зменшилися.

“Саме через неможливість надання якоїсь великої допомоги ми вирішили спочатку просто роздавати біля храму хліб, а потім – два рази на тиждень годувати нужденних гарячими обідами”, – каже настоятель.

Фото з ФБ-сторінки о. Костянтина Кузнєцова

“Всі, хто потребує, можуть взяти хліб безплатно”, – сповіщає напис на воротах української церкви в депресивній Костянтинівці.

“Люди підходять, беруть хліб, хрестяться та дякують Господу та жертводавцям. Слава Богу за все!” – коментує настоятель.

Читайте також:
Під час карантину в Умані нужденним українцям допомагають єврейські благодійники. ФОТО

Готову до вживання їжу зі Стрітенського храму роздають із дотриманням санітарно-гігієнічних вимог, в одноразових контейнерах та пакетах.

Фото з ФБ-сторінки о. Костянтина Кузнєцова

Для прикладу, один із благодійних комплексних обідів у благодійній їдальні при Стрітенському храмі ПЦУ в Костянтинівці включає такі страви й продукти:

  • гаряча каша з морквою й тушонкою,
  • копчені сосиски,
  • салат зі свіжими огірками й редисом,
  • варені яйця,
  • хліб,
  • чай із лимоном й імбирем,
  • яблуко.

Фото з ФБ-сторінки о. Костянтина Кузнєцова

Провізію купують із пожертв на банківську картку. Дехто також приносить до храму продукти.

Долучаються до доброї справи не лише парафіяни Стрітенської церкви, і не лише прибічники Української церкви. Жертводавцями були, наприклад, навіть протестанти з іншого міста на Донеччині.

“Першими на прохання про допомогу потребуючим відгукнулися представники протестантської церкви з міста Часів Яр в особі пана Євгена Ткачова, який сам пережив жахіття війни, полон та втратив рідну домівку в місті Слов’янськ”, – розповідає отець Костянтин.

Священик регулярно звітує на своїй сторінці у фейсбуці про придбані харчові продукти на благодійність, публікуючи відповідні світлини та чеки.

Харчі – овочі, макарони, крупи, тушонку, консерви – парафія чекає за адресою: вул. Ціолковського, 19а (парк Афганців). Або ж можна зателефонувати, і організатори під’їдуть та заберуть продукти.

Картка Приватбанку для фінансових пожертв – 5168 7427 1204 5750, Кузнєцов Костянтин Петрович.

Раніше Стрітенський храм у Костянтинівці відносився Київського патріархату. Це був єдиний храм УПЦ в околиці. Тоді як Московський патріархат у Костянтинівці представлений аж десятьма храмами.

Із постанням Помісної церкви парафія отця Костянтина увійшла до ПЦУ.

Протоієрей Костянтин Кузнєцов біля храму

Настоятель Костянтин Кузнєцов – відомий волонтер, до 2019 року був капеланом 81-ї десантної бригади Збройних сил України, що базується в Краматорську.

У сані священика Кузнєцов уже 21 рік, десять із них прослужив у Московському патріархаті. До Української церкви перейшов 2009 року.

Кожну подяку жертводавцям на свій благодійний проєкт панотець у дописах в фейсбуці супроводжує цитатами зі Святого Письма. “Благодійність, як рай, повна благословень, і милостиня перебуває повік”, – нагадує отець Костянтин рядки з Книги премудрости Ісусу, сина Сирахового, 40:17.

Читайте також:
Український храм на Донбасі: суди, кров та московські погрози

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна