Під час карантину в Умані нужденним українцям допомагають єврейські благодійники. ФОТО

 

автор: Людмила Кліщук 

Міжнародний благодійний фонд “Хаверім” з Умані, що на Черкащині, традиційно забезпечує безкоштовним харчуванням хасидів-паломників, які щоосені прибувають у місто цадика Нахмана на святкування іудейського нового року. Але коли весь світ бореться із пандемією коронавірусу, “перепрофілювалися” й уманські благодійники. Тепер, під час карантину й кризи, “Хаверім” допомагає малозабезпеченим українцям.

Як повідомив “Новинарні” голова МБФ “Хаверім” Олександр Сухина, на початку травня жителям Умані й району роздали три тисячі продуктових пакунків.

Продуктові набори для уманчан в умовах карантину від фонду “Хаверім”. Фото надане Олександром Сухиною

“На святкування іудейського Нового року Рош га-Шана до Умані з’їжджаються десятки тисяч хасидів. Наш фонд  забезпечує їх безплатним харчуванням та надає продуктові набори. Але це відбувається восени. А зараз весь світ та Україна борються з пандемією коронавірусу, і ми вирішили допомогти в організації благодійної допомоги для малозабезпечених місцевих жителів”, – коментує Сухина.

пакування продуктових наборів. Фото надане Олександром Сухиною

На початку травня благодійники записали відео, де анонсували надання благодійної допомоги, зазначили номер телефону, за яким звертатися.

“Ми подумали, як ми можемо допомогти людям, які залишилися вдома й не мають грошей? Слава Богу, що ми можемо допомагати. Кожного дня молимо Господа, аби закінчився коронавірус”, – так на початку травня анонсував благодійну акцію керівник американо-ізраїльського проєкту AFOK (“American Friends of Kyiv”) Еліезер Карлєбах.

Еліезер Карлєбах та Олександр Сухина

Люди на Уманщині, які мали потребу в отриманні харчів, телефонували до об’єднаного штабу благодійників і залишали свої дані. Після цього волонтери розвозили пакунки за місцем проживання.

Цільова аудиторія – пенсіонери, малозабезпечені, люди з інвалідністю, матері-одиначки.

Фото надане Олександром Сухиною

До одного такого набору входить:

  • 1 літр олії;
  • макарони;
  • крупи;
  • борошно;
  • цукор;
  • чай.

“Понад 700 наборів розвезли в Уманський район. Забезпечили також лікарів інфекційного відділення лікарні”, – розповів Олександр Сухина.

Єврейські благодійники на Уманщині діяли не самі. Вони взяли участь і в іншій акції з роздачі продуктових наборів під час карантинних обмежень – тій, яку ще на початку квітня ініціювала Всеукраїнська аграрна рада.

Фінансові витрати за цією ініціативою взяли на себе аграрії та підприємці регіону, а благодійники надали приміщення для пакування.

Фото: Всеукраїнська аграрна рада

У рамках цієї ініціативи малозабезпеченим людям в Уманському районі роздали дев’ять тисяч продуктових наборів.

У зв’язку з продовженням карантину вирішили влаштувати ще одну благодійну акцію – вже в травні.

За словами Олександра Сухини, травнева акція – не остання. “Хаверім” та AFOK аналізуватимуть ситуацію в Україні і, за потреби, допомагатимуть іще.

Читайте також:
І знову волонтери замість держави.
Як фонд “Пацієнти України” забезпечує захист для медиків

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна