Нові реалії військових частин: як у Десні протистоять COVID-19

 

автор: Дар’я Бура
фото: з ФБ-сторінки 169-й Навчальний центр “Десна”

Питання захисту Збройних сил від коронавірусу постало ще до того, як у країні оголосили карантин. На початку березня президент Володимир Зеленський пообіцяв забезпечити максимальний захист українських вояків від інфекції. Відтак військовим частинам по всій країні довелося призвичаюватися до нових реалій.

Почали з того, що обмежили зібрання і чисельність учасників шикування – лише на рівні роти. Які ще антикарантинні заходи стали нормою в тилових військових частинах, “Новинарня” з’ясовувала на прикладі 169-го навчального центру Сухопутних військ “Десна”, що в Чернігівській області.

Дистанціювання плюс “жалівар”

Вранці перед зарядкою солдатам у Десні вимірюють температуру, в їдальні вони сидять на відстані двох метрів та сплять через одне вільне ліжко. Принаймні мають так сидіти й лежати.

У містечку дезінфікують приміщення й вулиці, проводять посилену санобробку в їдальнях.

Для відвідувачів їдальні на кожному умивальнику є мило та ємності з антисептиком.

У приміщеннях в/ч, зокрема в казармах поверхні драять препаратом “жавілар” та хлор- і спиртовмісними розчинами. Кажуть, що роблять це аж п’ять разів на добу.

Загалом, із запровадженням карантину та приписів щодо соціального дистанціювання на території в/ч поменшало людей, прогулюватися просто так було заборонено.

Багато занять із класів перенесли на дільниці виконання нормативів та на свіже повітря.

При цьому планову роботу ніхто не скасовував. Тож військові в 169-му центрі й надалі складають іспити з вогневої й тактичної підготовки, проходять вишколи і планові тренування так само, як і раніше, хіба в медичних масках і відповідним санітарно-епідеміологічним інструктажем.

Пропускний режим і дезінфекція всього селища

З початку квітня в “Десні” запровадили температурний скрінінг. Всім, хто в’їжджає на територію військової частини, міряють температуру.

Якщо температура підвищена – дані мають фіксувати й повідомляти медиків і ОТГ.

Новим обов’язком для запобігання “короні” в “Десні” стала також систематична дезинфекція території.

Варто зауважити, що Десна – це не лише в/ч, а й однойменне селище міського типу Козелецького району. Військові були готові обробляти й містечко, але такої кількості дезінфікуючих засобів не мали. Тому домовилися з головою Деснянської селищної ради, щоб їх забезпечили розчинами. Тож дезінфекцію доріг і тротуарів у Десні проводять селищна рада разом із 169-м центром.

За допомогою спецтехніки АРС (авторозливальна станція) та апаратів високого тиску обприскують і автівки, що в’їжджають на територію Десни.

Таким чином обробляють дезрозчином фактично все “містоутворююче” військове містечко з цивільними будинками.

Посилений пропускний режим поширюється на всіх, хто перетинає КПП. Окрім перепустки, при собі необхідно мати документи, які засвідчують проживання на території Десни. Або паспорт із пропискою (реєстрацією); або довідку з селищної ради про дійсне проживання; або довідку від роботодавця, зареєстрованого в Десні; або довідку з місця служби за формою №5 (для тих, хто служить за межами Деснянського гарнізону); або товаро-транспортну накладну (для постачальників товарів у смт).

Представники місцевої Військової служби правопорядку та відділення Нацполіції спільно патрулюють селище.

Оскільки багато людей, особливо діти й молодь, порушували карантинні обмеження, начальник “Десни” Віктор Ніколюк запропонував ввести додатковий підрозділ із цивільних добровольців, щоб забезпечити виконання урядових приписів.

“У наші обов’язки входить стеження за порядком в селищі. Ми проводимо профілактичні бесіди з мешканцями, щоб вони розуміли небезпеку вірусу, та що робити, щоб цього уникнути. Також допомагаємо поліції стежити за тим, щоб усі обмеження, які є в постанові Кабміну, були забезпечені на практиці”, – розповів командир взводу ППС ВСП Денис Ребенок.

Командування центру і місцева цивільна влада наголошують на дотриманні санепідвимог під час карантину, стежать, щоб мешканці селища та військові користувалися масками й рукавичками в громадських місцях, не збиралися масово на пікніки і розважальні заходи.

Щоправда, як і скрізь по Україні, маска в військовому селищі край лісу часто стає формальністю. І на вулицях, і на навчаннях вона носиться хіба на підборідді.

І від рукостискань на шикуваннях у “Десні” теж не відмовилися.

Госпітальна готовність

Начальник 9-го військового шпиталю НЦ “Десна” підполковник медичної служби Валентин Киливник ще на початку карантину запевняв, що їхні медики забезпечені засобами індивідуального захисту й готові до приходу коронавірусу.

“Госпіталь розрахований на 200 ліжок. В інфекційному відділенні, яке є в штаті госпіталю, – 40 ліжок, додатково було розгорнуто 60 ліжок. Загальна вмістимість інфекційного відділення – 100 ліжок. У цьому ж відділенні сформовано два ізолятора, де розташуються, якщо вони будуть надходити, хворі на коронавірус. У реанімаційному відділенні розгорнуто позаштатний реанімаційний пост з одним апаратом ШВЛ (штучної вентиляції легень), який може подавати кисень двом хворим”, – розповів Киливник.

На випадок масового надходження хворих в госпіталі “Десни” готове працювати терапевтичне відділення, яке готові перепрофілювати в інфекційне, відділення реанімації та інтенсивної терапії на три ліжка з трьома апаратами ШВЛ. До того ж у “Десні” мають ще один апарат ШВЛ – у реанімаційному автомобілі.

За словами підполковника Киливника, додаткові кошти на закупівлю необхідних засобів для військового шпиталю виділяла цивільна територіальна громада.

Подавали також заявку до Києва, у ГВКГ, на отримання засобів для роботи інфекційного відділення під великим навантаженням протягом 24 днів. Але це очікуване “навантаження” так і не почалося.

Читайте також:
Лагідна “Кобра”. Історія медика 93-ї бригади Кристини Загурської під час війни та епідемії

Алгоритм на той самий випадок

На базі 169-го центру збирали командувачів та відпрацьовували алгоритм дій у військових частинах у випадку виявлення хворого на коронавірус.

За задумом, командир частини отримує сигнал про діагностований COVID-19. Одразу має розпочати роботу надзвичайна епідеміологічна комісія у складі військових, поліції, ВСП, місцевої влади, підприємців. Вони спільно мають визначити рівень ізоляції військового містечка та частин, охорону об’єктів, встановлення блокпостів та патрулювання зон.

Тих військовослужбовців, у кого з’явилися симптоми COVID-19, мають ізолювати і вивезти до госпіталів. Для цього в кожній частині чергує спеціальна машина швидкої допомоги.

Коронавірусна статистика ЗСУ сьогодні

Станом на 19 травня у Збройних силах України хворіють на COVID 39 осіб, всі діагностовані випадки – в тилу. Одужали – 78 армійців, померли – 2 (обоє – працівники ЗСУ).

Статистика дуже помірна, якщо порівнювати, наприклад, із російською армією.

За словами начальника НЦ генерал-майора Віктора Ніколюка, в “Десні” щоденно проводять інформування командирів – через них до особового складу доводиться інформація про коронавірус, його симптоми і про те, як уникнути поширення інфекції.

“Наразі з нашими військовослужбовцями все добре, всі здорові. Ці заходи передбачені на випадок захворюваності”, – зазначили в пресслужбі “Десни”.

Читайте також:
“Є побоювання вертатися додому з “чистого” фронту”.
Як фонд допомоги армії тестував ООС на коронавірус

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна