ЦВК дозволила голосувати переселенцям на місцевих виборах за місцем фактичного проживання

 

Центральна виборча комісія на засіданні 18 травня прийняла новий порядок зміни виборчої адреси, який надає можливість голосувати на місцевих виборах 2020 року внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання.

Про це повідомляє громадянська мережа “Опора”.

Змінити виборчу адресу можна буде з моменту набуття чинності цією процедурою включно до п’ятого дня з початку виборчого процесу.

Рішення підтримали 16 членів ЦВК, постанова почне діяти 1 липня.

За словами заступника глави ЦВК Сергія Дубовика, цей документ робить переселенців з Донбасу та Криму частиною територіальних громад, у яких вони фактично проживають.

“Разом ми писали цей документ, який відкриває можливості голосувати внутрішньо переміщеним особам, робить їх частиною територіальних громад, де вони фактично проживають. Ми врахували майже всі побажання, зробили все, щоб документ відповідав тим чаянням, які сьогодні є у громадян – брати участь у місцевих справах”, – зазначив він.

У грудні минулого року ЦВК прийняла порядок тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

Документ передбачає подання заяви про зміну місця голосування через електронну форму, а також через уповноважену особу.

Відповідно до нової редакції документа, тимчасово змінити місце голосування, окрім зареєстрованих виборців, можуть і громадяни, які не мають зареєстрованого місця проживання (так званої прописки).

Зміна місця голосування відбувається як лише на перший тур виборів, так і одночасно на обидва.

Раніше у партії “Слуга народу” заявляли, що парламент до середини липня оголосить проведення місцевих виборів. Пройти вони мають 25 жовтня 2020 року.

Читайте також:
“Або місцеві вибори й особливе самоврядування, або стіна”: Єрмак про долю ОРДЛО після “Нормандії”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна