Коронавірус поширюється через каналізацію, вона ж дозволяє відстежувати нову хвилю епідемії, – французькі вчені

 

Французькі вчені довели, що коронавірус може поширюватися через стічні води. А каналізація у свою чергу може бути маркером поширення COVID-19 у регіоні.

Про результати досліджень проєкту Obеpine, у якому взяли участь Паризький водоканал, Міжвідомчий синдикат із санітарії паризької агломерації та Інститут біомедичних досліджень армії (IRBA), 18 травня повідомив телеканал BFMTV.

Аналіз проводився методом ПЛР – полімеразної ланцюгової реакції.

Цей спосіб дав змогу виявити сліди CОVID-19 вже 5 березня у стічних водах, за десять днів до початку запровадження карантинтинних обмежень у Франції.

За даними вчених, коронавірус у березні виявили на трьох очисних спорудах, після чого було проведено дослідження в майже 30 подібних місцях, зокрема взято десять проб у каналізації в Паризькому регіоні.

“Результати переконливі. Встановлено, що вірус, серед іншого, атакує органи травлення і там залишає сліди. За тижні кореляція між поширенням хвороби на території та наявністю слідів у стічній воді стає помітно сильною”, – зазначили науковці.

Дослідники встановили, що дані, отримані через аналіз стічних вод, правдиво йшли за медичною кривою французьких випадків COVID-19.

“Ми спостерігали збільшення вірусного навантаження протягом тижня після початку карантину, потім повільне зменшення. Затримка на один тиждень пояснюється тривалістю інкубації вірусу та тим фактом, що вірус міститься в калі досить довго, приблизно двадцять днів після зараження”, – пояснює Лоран Мулен, мікробіолог і завідувач лабораторією досліджень і розробок у Парижі.

На думку мікробіолога, методика аналізу стічних вод може бути ефективною для виявлення можливої другої хвилі поширення CОVID-19, оскільки другий тиждень послаблення обмежувальних заходів у Франції починається якраз 18 травня.

“У контексті можливого “перезапуску” пандемії нам варто відстежувати зростання вірусного навантаження у каналізаційних водах”, – зазначив Лоран Мулен.

Він додав, що ці аналізи також могли б допомогти оцінити частку безсимптомних пацієнтів у Франції.

З огляду на важливість результатів досліджень, уряд Франції виділив додатково 500 тис. євро на продовження проєкту Obеpine.

За даними Інститу Гопкінса станом на вечір 18 травня, у Франції з початку епідемії діагностовано 179,7 тис. випадків COVID-19 (сьомий показник у світі). Померли 28 111 осіб, одужали понад 61,3 тис. людей.

Читайте також:
Нова загроза: коронавірус може передаватися через дихання, – науковці

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна