TRUMP D замість SEABREEZE: прокуратура АРК заблокувала вихід у море російського судна, звільненого судом Одеси

 

Російський суховантаж SEABREEZE був звільнений з-під арешту рішенням Приморського районного суду Одеси, однак він залишається в порту Южний, оскільки прокуратура Автономної Республіки Крим заблокувала його вихід у море та порушила справу щодо судді Анатолія Деруса.

Як пише одеське видання “Думська“, 14 травня прокуратура АРК почала кримінальне провадження за фактом винесення суддею Дерусом завідомо неправосудного рішення про зняття арешту з судна.

“Думська” так само повідомляє про конфлікт інтересів: син судді Анатолія Деруса працює в адвокатському об’єднанні, яке захищає інтереси власника SEABREEZE – російської компанії TRANS HOLDING OVERSEAS S.A.

Одразу після того, як суддя Анатолій Дерус зняв арешт, суховантаж SEABREEZE нібито продали американській фірмі PILIN FLEET MANAGEMENT (FLORIDA), LLC. Нові власники перейменували судно на TRUMP D та підняли на ньому прапор Федерації Сент-Кітс і Невіс.

За даними видання, за флоридською компанією стоять ті самі росіяни з офісом у Москві, на 1-й вулиці Текстильників, які володіли і SEABREEZE. Вони найняли українське піар-агентство, яке 15 травня поширило заяву про “незаконність” дій прокуратури.

Як відомо, судно SEABREEZE було заарештоване у квітні 2018 року в Южному у справі про незаконний видобуток піску біля берегів окупованого Криму, в районі Каркінітської затоки Чорного моря – це територія заповідника “Лебедині острови” й виняткова економічна зона України. За словами колишнього генпрокурора Юрія Луценка, викрадений пісок росіяни використовували для будівництва моста через Керченську протоку.
Сам SEABREEZE – зерновоз, він пісок не видобував. В українських водах орудує інше судно російської компанії – земснаряд “Печора” (порт приписки – Туапсе). Збиток, завданий його діяльністю Україні, оцінюють у 140 млн грн. У рамках цієї справи й заарештували суховантаж російської компанії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна