Апарати ШВЛ в Україні під час епідемії: вистачає, ще й залишається. ВЕЛИКА ІНФОГРАФІКА

 

Погані прогнози щодо поширення коронавірусу в Україні за “італійським” сценарієм не справдилися. “Жорсткий карантин спрацював” – роблять висновок керівники МОЗ, хоча водночас закликають не розслаблятися.

Але факт: експоненти на графіку приросту хворих немає. Медичні заклади – не перевантажені респіраторними пацієнтами. Із 26 тисяч лікарняних ліжок, підготовлених для хворих на СOVID-19, зайнято менше 4 тисяч. А головне – більш ніж вистачає апаратів штучної вентиляції легень (ШВЛ), які призначаються найважчим хворим.

Висновок: карантинні обмеження мають послаблюватися.
Адже головною метою “локдауну” було не допустити перевантаження лікарень хворими.

Саме з показників використання ШВЛ прем’єр-міністр Денис Шмигаль робить висновок про те, що “наша медична система не перевантажена хворими”.

“Перебувають у готовності 2 271 апаратів ШВЛ у лікарнях першої черги (це є 240 визначених лікарень), з яких задіяно 138 апаратів – це 6,1% від підготовленої кількості”, – сказав Шмигаль під час “години запитань до уряду” у Верховній Раді 13 травня.

Щоденна статистика від ЦГЗ МОЗ показує, скільки хворих на COVID потребують підключення до апарату штучної вентиляції. Після Великодня, 22 квітня, таких було 92 особи на всю Україну. А через три тижні, після ще двох серій свят, маємо 218 таких пацієнтів.

Так, кожного дня бачимо помірний приріст потреби в ШВЛ. Однак це максимум +11 випадків за добу, а переважно – 4-5-7.

Новинарня” підготувала велику інфографіку, яка показує актуальну статистику щодо апаратів ШВЛ в Україні.

Під час “години уряду” у Верховній Раді прем’єр-міністр Денис Шмигаль також розповів, що загалом по Україні коронавірусними хворими зайнято менше 15% ліжок, які їм підготували в лікарнях.

“381 заклад охорони здоров’я перебуває в готовності на загальну кількість 33 669 ліжкомісць для лікування COVID-19. [Підготовлено] 26 301 ліжко в закладах охорони здоров’я першої хвилі, з яких зайнято хворими на коронавірус 3367, в інших закладах охорони здоров’я [ще] 162 ліжка зайняті хворими на коронавірус”, – сказав Шмигаль.

Глава уряду констатував, що тепер українська медична система підготовлена до прийому хворих на COVID-19 “у десятки разів краще, ніж два місяці тому”.

Читайте також:
Апарати ШВЛ із російської “гумдопомоги” для США виявилися небезпечними


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.