Центр громадського здоров’я забракував тести на COVID-19, куплені офісом президента

 

Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я забракував українські ПЛР-тести на COVID-19, закуплені офісом президента.

Про це йдеться в листі установи, інформує LB.ua у вівторок, 12 травня.

“За результатами верифікації методики однокрокової полімеразної ланцюгової реакції зі зворотною транскрипцією з використанням тест-системи Detection Kit for 2019 Novel Coronavirus (2019 nCoV) RNA (PCR-Fluorescence Probing) виробництва ТОВ “Укргентех” (…) ця система визнається не верифікованою” , – повідомили у ЦГЗ.

Під час перевірки виявилося, що чутливість і специфічність тест-системи не відповідає значенню, що заявлено виробником.

“Заявлені виробником значення чутливості і специфічності цієї тест-системи не підтверджені верифікаційними дослідженнями в практичних лабораторіях. З огляду на результати верифікації, використання такої тест-системи не може здійснюватися в установах охорони здоров’я для етіологічної діагностики COVID-19”, – сказано в листі, який ЦГЗ направив головному санітарному лікарю, голові Держлікслужби і фірмі-виробнику.

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Нагадаємо? наприкінці квітня президент Зеленський заявив, що МОЗ отримало близько півмільйона вітчизняних ПЛР-тестів.

24 квітня заступник голови офісу президента Кирило Тимошенко cказав, що “в Україні розпочалося виробництво ПЛР-тестів, було отримано першу партію – це 200 тисяч тестів, які роз’їдуться по областях, по спеціальних лабораторіях, що проводять ПЛР-тестування, наступного тижня очікується ще 400 тисяч таких тестів.

Як повідомив наступного дня міністр охорони здоров’я Максим Степанов, йдеться про тести виробництва приватної компанії “Укргентех”, у якої МОЗ їх і закуповує.

Дехто з науковців після цього висловлював сумнів у тому, що в приватної компанії вистачить виробничих потужностей для продукування такої кількості тест-систем.

Як писала “Новинарня“, раніше фахівці Інституту молекулярної біології та генетики Національної академії наук України заявляли, що ІМБГ може виготовляти до 50 тисяч ПЛР-тестів на коронавірус щотижня, але не можуть розгорнути відповідні роботи через відсутність державного фінансування.

Читайте також:
Показники щодо COVID-19 дозволяють розглядати етапи пом’якшення карантину, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна