Джорж Сорос: Ми не повернемось туди, де були, коли почалася пандемія

 

Великий американський фінансист і філантроп Джордж Сорос вважає, що після завершення коронавірусної кризи світова економічна система не повернеться до того вигляду, який вона мала до пандемії COVID-19.

Про це 89-річний інтелектуал сказав в інтерв’ю Project Syndicate, яке вийшло друком 11 травня.

Відповідаючи на запитання, чи змінить нинішня криза зміст капіталізму, Сорос сказав: “Ми не повернемось туди, де були, коли почалася пандемія. Достатньо переконаний у цьому. Але це єдина річ, у якій я впевнений. Решта — все може бути. Я не думаю, що хтось знає, як розвиватиметься капіталізм”.

При цьому фінансист назвав пандемію COVID-19 найбільшою кризою, з якою він стикався.

“…Це криза всього мого життя. Ще до удару пандемії я усвідомив, що ми переживаємо революційний момент, коли те, що було неможливим чи навіть незбагненним, стає не тільки можливим, а, певно, абсолютно необхідним. А потім з’явився COVID-19, який повністю перекинув звичне життя людей, вимагаючи від нас зовсім іншої поведінки”, – сказав фінансист.

“Це безпрецедентна подія, яка, напевно, ніколи не траплялася в такому вигляді. І це справді загрожує виживанню нашої цивілізації”, – заявив Сорос.

Джордж Сорос назвав великою проблемою брак знань щодо того, як протидіяти вірусу.

“Це справді велика проблема. Ми дуже швидко навчаємося і зараз знаємо про вірус значно більше, аніж знали, коли він лише з’явився. Але ми стріляємо по рухомій мішені, адже вірус швидко змінюється. Розробка вакцини займе багато часу. І навіть після появи вакцини нам потрібно буде навчитися оновлювати її щороку, тому що, найімовірніше, вірус мутуватиме”, – сказав Сорос.

Інтелектуал висловив здивування, наскільки світ виявився неготовим до кризи з пандемією, хоча подібні спалахи трапляються “з часів бубонної чуми”, були досить частими у ХІХ столітті, наприкінці І Світової війни тощо.

За висновком Сороса, “зараз людей охопив страх”.

“І страх дуже часто змушує нас шкодити самим собі. Це стосується як окремих людей, так і інституцій, народів та самого людства”, – зауважив фінансист.

Мільярдер констатує, що ситуацію ускладнює боротьби США й Китаю, і припускає, що приховування правди щодо коронавірусу може вдарити по авторитарному керівництву КНР.

“Є багато людей, які кажуть, що ми повинні тісно співпрацювати з Китаєм, але я не схвалюю це. Ми маємо захищати наше демократичне відкрите суспільство. Водночас ми маємо шукати шляхи співпраці в боротьбі зі зміною клімату та новим коронавірусом… Я співчуваю китайцям, адже вони живуть під владою диктатора Сі Цзіньпіна. Я думаю, багато освічених китайців дуже обурені (…) через приховування ним спалаху COVID-19 аж до китайського Нового року”, – сказав Сорос.

Також мільярдер переймається виживанням Євросоюзу в цій кризі, “оскільки це незавершений союз”.

“ЄС був у процесі створення, але цей процес так і не завершився. Саме це робить Європу надзвичайно вразливою. Вразливішою, ніж США. І не лише тому, що це недобудований союз, а й тому, що він заснований на верховенстві права. А колеса правосуддя рухаються дуже повільно, тоді як загрози, такі як вірус COVID-19, – дуже швидко. Це створює особливу проблему для Європейського Союзу”, – зазначив Сорос.

Читайте також:
Джордж Сорос: Facebook і Google створюють монополію на свободу людей

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна