Зелені ZE та інші: в Україні запровадили особливі номерні знаки для електромобілів

 

В Україні запровадили спеціальні державні номерні знаки для електромобілів та електробусів.

Про це повідомив заступник міністра енергетики та захисту довкілля України Олексій Рябчин.

“Як же приємно бачити результат своєї праці! Вітаю всю електромобільну спільноту з черговим маленьким кроком! Ось так реалізується мій закон про зелені номери для електромобілів, що було прийнято в останній день Верховної Ради попереднього скликання”, – написав у фейсбуці 8 травня Рябчин, який був нардепом VIII скликання від ВО “Батьківщина”.

Заступник міністра оприлюднив дві ілюстрації, на яких

  • нові номерні знаки та серії для електромобілів згідно стандарту ДСТУ 4278:2019:

  • окрема серія державних номерних знаків для електромобілів-таксі:

На першому типі знаків – зелені цифри на білому тлі, на другому типі (таксі) – зелені цифри на темно-жовтому тлі і літеросполуки з латинської абетки.

“Дуже чекаю, щоб побачити зелені номери для електробілів не на картинках з ДСТУ, а на вулицях нашої країни. Сподіваюсь, що це відбудеться дуже скоро, після лібералізації або закінчення карантину”, – зазначив Олексій Рябчин.

Посадовець поширив ілюстрацію, на якій вказано регіональну літеросполуку ZE (при тому що на схемі перелічено 50 прикладів літеросполук – від від ZA до ZZ та від YA до YZ.

У коментарях до його допису деякі користувачі вказують на те, що зелені літери ZE дуже нагадують виборчу рекламу президента Володимира Зеленського. “Ух ти! А я думав – тачка Зеленського!” – пише один із юзерів.

Деякі коментатори підтримують нововведення, деякі – висловлюються проти або вказують на відсутність користі від цього.

Як відомо, Верховна Рада VIII скликання 11 липня 2019 року ухвалила Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів” (№10405). Його автором був саме Олексій Рябчин. Підписував цей акт уже президент Володимир Зеленський.

Закон справді передбачає новий тип держномерів для електромобілів. Однак не визначає, що це має бути серія ZE.

Відповідно до закону, уповноважені відомства в 6-місячний термін мали змінити зокрема “ДСТУ 4278:2006, які передбачатимуть спеціальні номерні знаки із зеленим кольором шрифту для транспортних засобів, які приводяться в рух електричним двигуном і не мають двигуна внутрішнього згоряння…”

Цей закон також передбачає, що мають бути впроваджені нові дорожні знаки “Для електромобілів”, “Крім електромобілів” та “Станція зарядки електромобілів”, щоб врегулювати рух біля зарядних станцій.
Власники бензинових і дизельних авто можуть бути оштрафовані, якщо неправомірно займуть місце біля офіційно оформленої зарядної станції для електрокарів.

Читайте також:
Tesla зупиняє виробництво електроавтомобілів у США

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна