“Удар у кримськотатарське серце”: напередодні роковин депортації в Криму запустили в небо 40-метровий портрет Сталіна

 

“Ударом у найбільш вразливе місце кримськотатарського серця” назвав голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров запуск у Криму в небо 40-метрового портрета радянського диктатора Йосипа Сталіна.

Два величезні портрети генералісимуса Йосипа Сталіна і маршала Георгія Жукова підняли в небо над Кримом повітроплавці за допомогою повітряних куль у понеділок, 11 травня. Банер зі Сталіним запустили в районі Білої скелі під Білогірськом, із Жуковим – над Феодосією.

За повідомленням місцевих ЗМІ, банери мали розмір 40 на 20 метрів. Їхнім запуском “Федерація повітроплавців Криму спільно з Федерацією боксу республіки вирішили вшанувати пам’ять командувачів і приурочили цю незвичайну акцію до 75-річчя Великої Перемоги”.

Портрети мали підняти 9 травня, але в той день у Криму йшов дощ, тому повітроплавці з вличезними пропагандистськими  транспарантами дочекалися кращої погоди.

“Російські окупанти навчені тому, щоб завдавати удари в найбільш вразливе місце, розриваючи геть кримськотатарське серце, яке і так вже десятиліттями ніяк не припинить кровоточити… Сьогодні, 11 травня 2020 року, російські мерзотники підняли над давнім Карасубазаром, який вони називають Білогірськ, портрет тирана Сталіна”, – прокоментував подію Рефат Чубаров.

Голова Меджлісу нагадав, що “76 років тому, 11 травня 1944 року, в Кремлі було підписано Постанову ДКО № 5859-сс “Про кримських татар”, згідно з якою 18 травня розпочалася насильницька депортація кримськотатарського народу з власної Батьківщини – Криму”.

Він нагадав, що в ході чекістської операції у віддалені райони Узбекистану, Казахстану та Російської Федерації було депортовано близько 200 тисяч кримських татар, більшість із яких складали жінки, діти й люди похилого віку. За різними оцінками, лише в перші роки вигнання внаслідок голоду, масових захворювань, знущань і каторжних робіт в місцях спецпоселень померло більше 46% кримських татар.

“І не треба нікому ховати голову в пісок – Москва сьогодні відкрито пригрозила кримськотатарському народу – “не підкорятиметеся, можемо повторити””, – зазначив Чубаров.

Читайте також:
У Севастополі до 9 травня комуністи вивісили банер зі Сталіним

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна