Влада Китаю визнала прорахунки під час пандемії й обіцяє ще більш тоталітарне “вдосконалення”

 

Влада Китаю визнала, що медична система КНР була не готова до спалаху коронавірусу. У зв’язку з цим у країні розпочато реформу методів профілактики інфекційних захворювань та системи раннього оповіщення про епідемії.

Про це у суботу, 9 травня, повідомив представник Національної комісії з охорони здоров’я КНР Лі Бін, передає “Німецька хвиля“.

“Епідемія коронавірусу стала значним іспитом кваліфікації нашого уряду і викрила прогалини в системі охорони здоров’я та боротьби з серйозними епідеміями”, – зазначив чиновник.

Він наголосив, що в боротьбі проти епідемій потрібно бути готовим до обробки та оцінки великих обсягів даних. На думку Лі Біна, для кращого аналізу захворюваності та поширення вірусу й оптимального розподілу необхідного медичного обладнання треба застосовувати штучний інтелект і хмарні обчислення.

Планується також поліпшити систему медичного страхування і складування товарів першої необхідності.

Лі Бін запевнив, що відомство охорони здоров’я КНР створить “централізовану, єдину й ефективну” систему для швидшого реагування на такі кризи в майбутньому.

При цьому іноземні фахівці ще в березні відзначали, що високі технології у Китаї уже відіграють важливу роль у боротьбі з епідемією. І висловлювали в цьому контексті не лише захват тим, як, наприклад, спеціальне програмне забезпечення “зі штучним інтелектом” допомагає оперативно фіксувати нові спалахи й прогнозувати подальше поширення інфекції, моделюючи скупчення потенційно хворих людей за допомогою створених на основі хронології руху індивідуальних профілів.

Міжнародні експерти попереджали, що застосування таких методів загрожує ще більшим обмеженням прав і свобод людини.

Адже щоб виявити осіб, які перебувають у групі ризику, необхідний доступ до таких даних, як знімки камер в аеропортах, списки учасників масових заходів, медичних баз даних тощо. Це дозволяє взяти життя людини під повний контроль.

Скажімо, вже системи розпізнавання облич у КНР здатні з високою точністю ідентифікувати особу людини навіть у захисній масці. Якщо додати, що в країні встановлено від 200 до 400 мільйонів камер спостереження, які стежать за кожним кроком громадян, про свободу пересування говорити складно.

І, схоже, побоювання, що Пекін скористається спалахом COVID-19 для ще більш тотального стеження за своїми громадянами, виявилися немарними.

Так, вочевидь, усі ці технології справді допомогли китайській владі локалізувати поширення коронавірусу. Адже всі пересування (потенційно) інфікованих осіб відстежувалися фактично в режимі реального часу, і порушити жорсткий карантин людині просто б не дозволили, в тому числі й силовими методами.

І ось тепер “медичний” високопосадовець заявляє, що система недосконала й потребує покращення. Складно повірити, що в цій ситуації влада комуністичної держави керується виключно турботою про здоров’я нації.

Читайте також:
Розслідування західних спецслужб:
Китай приховував від світу інформацію про коронавірус

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна