У Росії медикам, які захворіють на COVID-19, виплачуватимуть до 2 млн рублів, – указ Путіна

 

У Росії президент Володимир Путін надав додаткові страхові гарантії медикам, які працюють із хворими на COVID-19.

Про це йдеться у тексті відповідного указу президента РФ від 6 травня.

Текст указу опублікований на порталі правової інформації.

Одноразову страхову виплату зможуть отримати лікарі, середній та молодший медперсонал, водії швидкої допомоги, які заразяться на коронавірусну інфекцію під час роботи.

Якщо здоров’ю медика була заподіяна шкода, він тимчасово став непрацездатним, але це не призвело до інвалідності, йому виплатять 68,8 тисячі рублів (близько 24,8 тисячі гривень).

Якщо медичний працівник, перехворівши на коронавірусну хворобу, втратив працездатність і отримав інвалідність, то розмір виплати  залежатиме від її групи. Медикам з інвалідністю I групи заплатять 2 мільйони 64 тисячі рублів (близько 745 тисяч гривень), II групи – 1 мільйон 376 тисяч рублів (близько 497 тис. грн), III групи – 688 тисяч рублів (248 тис. грн).

У разі смерті медика від COVID-19 його родичам буде виплачено 2 мільйони 752 тисячі рублів (993 тис. грн).

Страхові виплати здійснюватиме Фонд соціального страхування РФ.

За даними російського сайту “Список пам’яті“, на початок травня в РФ померло 113 медпрацівників інфікованих на коронавірус.

Нагадаємо, в березні Володимир Путін під час відвідин лікарні в Підмосков’ї поспілкувався з її головним лікарем Денисом Проценком, у якого за кілька днів потому діагностували коронавірус.

Читайте також:
Росія випередила Китай за числом хворих на коронавірус

Як писала “Новинарня“, в Україні проєкт закону, який передбачає страхові виплати медикам у разі захворювання або смерті від COVID-19, ініціювала опозиційна фракція “Європейська солідарність”.

Попри те, що парламентська більшість в особі фракції партії “Слуга народу” саботувала скликання позачергової сесії для ухвалення такого рішення, “ЄС”, “Голос” та інші парламентські сили зібрали необхідних понад 150 підписів для проведення позачергового засідання.

Після цього голова ВР Дмитро Разумков скликав його на четвер, 7 травня.

На позачергову сесію буде винесено два законопроєкти. Законопроєкт№3376, внесений депутатами з “Євросолідарності”, передбачає страхові виплати в розмірі 202 тисячі 700 гривень у разі інфікування медпрацівника коронавірусом та в розмірі 1 мільйона 520 тисяч 250 гривень – у разі його смерті від COVID-19

Законопроєкт №3380, ініційований фракцією “Голос”, серед іншого передбачає забезпечення масового тестування на коронавірусну інфекцію лікарів та пацієнтів медзакладів.

Детальніше про це читайте в матеріалі:
Захистити бійця невидимого фронту:
як медики опинилися без грошей під час пандемії і при чому тут політика

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна