У МОЗ заявили про плани підвищення зарплати медиків на 50% і “виправлення” медреформи

доповнено

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов вважає, що українським медикам потрібно підвищити зарплату вже цього року не менше ніж на 50%.

Як передає “Новинарня“, про це урядовець сказав у вівторок, 5 травня, під час брифінгу в Києві. На цьому ж брифінгу глава МОЗ заявив, що нове керівництво не збирається згортати медичну реформу, але буде виправляти її негативні моменти.

“Щоби підвищити заробітні плати 435 тисячам медиків, потрібно додатково виділити 11 млрд гривень. Ми будемо звертатися до уряду і потім до Верховної Ради щодо змін до державного бюджету. Вважаємо, що наші медичні працівники вже цього року повинні отримати суттєво збільшення заробітної плати, не менше ніж до 50%” – зазначив Степанов.

За його словами, МОЗ розробить справедливі тарифи, за якими фінансуватимуть галузь 2021 року.

“Нові тарифи будуть ґрунтуватися на ринкових заробітних платах для працівників галузі та якісних стандартах медичних послуг. Тарифи, які по-справжньому будуть покривати лікування тієї чи іншої хвороби. Це буде справжнє гарантування надання медичної допомоги українцям”, – додав Степанов.

Прикметно, що на брифінгу в МОЗ біля мікрофона разом із міністром стояли інші члени владної команди, які працюють на різних посадах у галузі охорони здоров’я – заступник міністра, головний санлікар Віктор Ляшко, голова профільного комітету ВР Михайло Радуцький та інші.

Вони критично відгукнулися про медреформу, другий етап якої почався 2 квітня. Заявили також, що відповідні вказівки дав президент Володимир Зеленський.

“Це не означає, що ми збираємося згортати реформу, навпаки – її треба реалізувати, але суттєво змінивши, враховуючи українські реалії та виправивши допущені під час планування помилки”, – сказав Максим Степанов.

За його словами, той процес, який стартував 1 квітня, “важко назвати справжньою реформою”.

“Медреформа у тому вигляді, в якому ми її отримали, означає звільнення близько 50 тисяч медичних працівників, закриття 332 лікарень – усе це через дефіцит фінансування”, – заявив Степанов.

Його підтримав голова парламентського комітету.

“Перша помилка, яку ми негайно починаємо виправляти – це недостатнє фінансування системи охорони здоров’я. Такі розвинуті країни, як Франція та Німеччина витрачають на неї близько 10% ВВП. Польща у цьому році виділила близько 5% і щороку цей відсоток збільшується. ВВП України на порядок менший ніж у Франції, Німеччині та Польщі. Ми витрачаємо на медицину приблизно 3% ВВП. В умовах дефіциту фінансування жодна реформа не матиме успіху, тому комітет наполягає на збільшенні фінансування медицини вдвічі – до 6% ВВП”, – сказав голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

За його словами, процес формування держбюджету 2021 року вже розпочався, профільний комітет парламенту наполягатиме на перегляді фінансування медицини.

Читайте також:
“Захистити захисника”: українські дипломати віддали із зарплат понад 1,7 млн грн військовим медикам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна