Жінка зі шваброю, чоловік за ноутбуком: сексистська інфографіка МОЗ спричинила скандал у соцмережах

доповнено

Міністерство охорони здоров’я проілюструвало заклик залишатися вдома на травневі свята картинками, на яких, серед іншого, жінка – прибирає, а чоловік – працює за комп’ютером.

Розробником цих листівок став Інститут когнітивного моделювання.

Зображення тематично ілюструють застереження МОЗу щодо пом’якшення карантину та заклик відомства залишатися вдома на травневі свята.

Так, на одній картинці, стилізованій під листівку відомої української художниці Євгенії Гапчинської, зображена жінка в масці, рукавичках та зі шваброю. Напис: “Дезинфікую оселю, роблю вологе прибирання щодня”.

Зауважимо, що у слові “дезинфікую” зроблено помилку, українською мовою правильно – “дезІнфікую”

На іншій картинці – чоловік. Він сидить за ноутбуком, у білій сорочці. Напис: “Нарешті є час закінчити онлайн-курси”.

Додамо, що автором цих малюнків, як свідчить їх легко впізнаваний стиль і підпис, є відома українська художниця Євгенія Гапчинська.

Про розробників цих картинок, Інститут когнітивного моделювання, стало більше відомо з моменту поширення коронавірусу в Україні – саме цей інститут веде телеграм-канал “Коронавірус-інфо”, який 7 березня запустило Мінохорониздоров’я.

“Це єдиний Telegram-канал, верифікований Міністерством охорони здоров’я”, – наголосили тоді на сайті МОЗ.

Днями, 4 травня, підписникам каналу “нагадали”, що він “є волонтерським проєктом Інституту когнітивного моделювання”.

“Цей канал авторизований МОЗ України та публікує дані лише з перевірених джерел”, – підкреслюється в повідомленні.

Затверджена МОЗ інфографіка з “жінкою-прибиральницею” й “чоловіком, який самовдосконалюється” спричинила обурення в соцмережах. Багато користувачів відреагували на такий маркетинговий хід міністерства вкрай негативно, закидаючи МОЗ “печерний сексизм”, “патріархат головного мозку” тощо.

Нову хвилю зацікавлення у зв’язку з цим викликав і згаданий Інститут когнітивного моделювання.

На сайті інституту зазначається, що це “науково-дослідницька компанія”, яка надає “повний спектр рішень для соціальних комунікацій” і “працює в 5 напрямах соціальних комунікацій, а саме: Соціальні технології, Аналітика та соціологічні дослідження, Цифрові технології, Міжнародна діяльність, Соціальна та корпоративна психологія”.

“У кожному з напрямів нашої діяльності ми ставимо на перше місце індивідуальний підхід та особливості кожного клієнта”, – йдеться в розділі “Про нас”.

З цього ж розділу випливає, що засновником інституту є Дмитро Царенко. Свого часу він був відомий як генеральний директор “Камеді клаб Україна” (Comedy Club UA), продюсер скетч-шоу “Файна Украйна” та ранкового проєкту “Підйом” на Новому каналі, потім став генпродюсером цього телеканалу.

Дмитро Царенко. Фото: ФБ

Втім, тепер на сторінках Царенка в професійній соцмережі LinkedIn та Facebook про ці віхи його біографії навіть не згадується. Натомість зазначається, що з грудня 2013-го по червень 2019 року він був “партнером” в Інституті політичних рішень, а починаючи з 2019 є співзасновником і власником Інституту когнітивних досліджень.

За інформацією сайту “Бабель”, Царенко також записаний як один із бенефіціарів компанії Seetarget, яку видання Texty.org включило у список “псевдосоціологів” – контор, які публікують сумнівні опитування під вибори.

Цікавою є також постать наукового керівника Інституту когнітивного моделювання, яким значиться Спартак Суббота.

На сайті вже згаданої компанії Seetarget зазначається, що він є психоаналітиком цієї організації.

Серед здобутків Субботи перелічено, що він “кандидат психологічних наук, лікар-психіатр, психотерапевт групи швидкого реагування, фахівець зі схема-терапії, інтерн британської оксфордської навчальної програми з когнітивно-поведінкової терапії, психоаналітик Університету м. Ніцца Софія-Антиполіс, член Української асоціації психоаналізу (ЄКПП-Україна) і Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії, ведучий освітніх і просвітницьких програм”.

Спартак Суббота. Фото: ФБ

Як вказано у профілі Спартака Субботи на сайті Facenews, він народився 10 лютого 1992 року в Хабаровську (Росія), і до здобуття вищої освіти закінчив Київський військовий ліцей імені Івана Богуна.

З 2017 року Суббота “займається вивченням психології серійних убивць та психопатії”.

Читайте також:
“Ви ж не жінка, ви людина серйозна!”: Зеленського вкотре звинуватили у сексизмі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна