Поставили бізнес у рівні умови без порушень, – мер Черкас про демарш із послабленням карантину

 

Передумовою для пом’якшення з 1 травня карантинних обмежень у Черкасах стали нерівні умови для підприємців.

Про це заявив Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко.

“Це рішення виконкому (про пом’якшення карантинних обмежень з 1 травня – “Н”), і передумовою стали нерівні умови, затверджені постановою Кабінету Міністрів, коли одним підприємцям на одній групі дозволили працювати, а іншим – не дозволили“, – сказав він в ефірі телеканалу “Україна 24” у п’ятницю, 1 травня.

Бондаренко впевнений, що міська влада не порушує правил карантину.

“По-перше, ми не порушуємо правил карантину, а ми їх дещо послаблюємо. По-друге, ми привели Конституцію України в рівні умови для всіх підприємців. Зокрема, ми поставили в рівні умови невеликий будівельний магазин і великий будівельний гіпермаркет”, – пояснив мер.

“Тому що я не можу жителям міста пояснити, чому десятки, сотні людей, а то й тисячі перебувають у великому супермаркеті, але вони не можуть зайти в маленький будівельний магазин і купити фарбу. Я не можу пояснити, чому черкаською набережною люди можуть гуляти в засобах захисту, а парк, розташований поруч, вони не можуть відвідувати”, – сказав міський голова Черкас.

Він вважає, що різкого збільшення хворих на COVID-19 після пом’якшення карантину не станеться.

“Я думаю, що не буде ніякого різкого збільшення кількості хворих, тому що в Черкаській області від початку року померло близько 3500 осіб: 1500 від інсульту, інфаркту, 700 від онкозахворювань, 38 самогубств, 24 – в ДТП, і, зрозуміло, супутні захворювання, і дев’ять – від коронавірусу”, – сказав Бондаренко.

Міський голова Черкас також розповів, що ще до відкриття кримінального провадження за фактом ухвалення рішення виконкомом міськради про пом’якшення карантинних обмежень були дзвінки з “погрозами кримінальних справ особисто мені як міському голові”. Але, за словами Бондаренка, вже минув той час, коли законослухняні громадяни України боялися правоохоронних органів.

Як інформувала “Новинарня“, із 1 травня міська влада пом’якшила карантин для частини підприємців міста у зв’язку з численними зверненнями представників бізнесу, які опинилися на межі виживання.

Виконком міськради Черкас дозволив відновити роботу:

  • магазинів із продажу непродовольчих товарів, будівельних матеріалів, електроінструментів, електрообладнання, інших електротоварів, сантехніки, канцелярських товарів, квітів, книжкової продукції та меблів;
  • майстерень із ремонту взуття, одягу, ремонту та встановлення вікон, дверей, воріт, огорож за індивідуальним замовленням, перукарень і салонів краси, салонів для надання послуг із догляду за домашніми тваринами, салонів ритуальних послуг, проєктних організацій;
  • ринків, ярмарків із продажу сільськогосподарської продукції та квітів;
  • літніх майданчиків закладів ресторанного господарства;
  • парків, скверів та атракціонів на їхній території;
  • об’єктів спортивної інфраструктури (лише для проведення тренувань).

При цьому в рішенні виконкому Черкаської міськради від 30 квітня вказано, що воно ухвалене відповідно до підпункту 8 пункту “а” статті 30 Закону “Про місцеве самоврядування в Україні”. Передбачається, що відновлення роботи суб’єктів господарювання відбуватиметься за умови дотримання ними вимог законодавства щодо протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної хвороби.

Глави МОЗ і МВС пригрозили міській владі Черкас відповідальністю, поліція відкрила кримінальне провадження.

Станом на ранок 1 травня в Черкаській області – 296 діагностованих випадків COVID-19, хворі – 224 особи, померли – 9, одужали – 63.
Згідно з даними, оприлюдненими на сайті Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО, за показниками зараженості Черкащина на 15-му місці в Україні, за числом летальних випадків – на 10-му.
За минулу добу в Черкаській області зафіксовано 6 нових випадків захворювання, 1 випадок смерті та 3 одужання.

Читайте також:
З 11 травня карантин буде пом’якшений, – глава МОЗ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна