“ЛНР” ввела “прикордонний режим” з Росією: що це означає

 

Бойовики “ЛНР” запровадили прикордонний режим у п’ятикілометровій зоні на кордоні з Росією — він передбачає низку обмежень.

Відповідну постанову “Про затвердження Правил прикордонного режиму” датовану 22 квітня 2020 року “уряд ЛНР” видав після того, як Росія в рамках запобігання поширенню коронавірусу ввела обмеження зі свого боку кордону.

У “постанові” окупантів йдеться про те, що введені обмеження на перебування в 100-метровій смузі місцевості, що безпосередньо примикає до кордону та на берегах водойм, по яких проходить кордон.

“Самопроголошена влада ОРЛО ввела такі заходи фактично після того, як заходи посилення прикордонного режиму ввели прикордонники ФСБ Російської Федерації. Тобто, там такі заходи ввели, як один із пунктів посилення під час карантину”, — коментує “Громадському радіо” ветеран прикордонної служби, колишній речник Держприкордонслужби Олег Слободян.

За його словами, це може свідчити, по-перше, про те, що бойовики діють за вказівкою кураторів із Москви.

По-друге, такі дії можуть бути спрямовані не на убезпечення жителів “ЛДНР” від COVID-19, а саме росіян — щоб потенційні носії вірусу не потрапили до РФ в обхід пунктів пропуску.

Кандидатка політичних наук, доцентка кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Сумського державного університету Андріана Костенко вважає, що обмеживши доступ до п’ятикілометрової зони уздовж закритої ділянки кордону між Україною та Росією, бойовики можуть посилювати цю територію з боку Росії.

А обмеження запровадили, щоб на визначену територію потрапляло якомога менше сторонніх людей.

“Це може бути недопуск ОБСЄ, окремих наших людей, розвідників, які можуть працювати на тих територіях; обмеження інформації про те, що відбувається на прикордонній території між Україною та Росією. Досить небезпечна тенденція, яка свідчить про те, що навряд чи Росія найближчим часом готова йти на значні поступки, готова віддавати контроль над кордоном українській стороні”, — говорить Андріана Костенко.

Читайте також:
В ОРДЛО виявили мінімум 400 випадків COVID-19, лікарні переповнені, – командувач ОС

Про перший летальний випадок в ОРДО від наслідків коронавірусу сепаратистські ЗМІ з посиланням на так зване “міністерство охорони здоров’я ДНР” писали 22 квітня.

Однак про смерть від коронавірусу на окупованому Донбасі раніше повідомляло Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

За даними відомства, пацієнт помер у лікарні окупованого міста Амвросієвка ще 4 квітня, але бойовики замовчують цей факт.

24 квітня бойовики “ДНР” повідомили про другий летальний випадок від корнавірусної інфекції – помер 81-річний чоловік, у нього спостерігали важкий перебіг хвороби.

На окупованій території Луганської області про перший випадок зараження коронавірусом заявили 29 березня. Мешканця Слов’яносербського району госпіталізували після того, як тест на COVID-19 дав позитивний результат. Так звана “міністерка охорони здоров’я ЛНР” Наталія Пащенко тоді повідомила, що чоловік не перебував на Луганщині, а “прибув з-за кордону”.

Представники так званих “ЛДНР” станом на 24 квітня звітували сумарно про 141 інфіковану коронавірусом особу – 71 випадок в ОРДО та 70 – в ОРЛО.

3 квітня українські силовики почали розслідування щодо приховування ватажками так званої “ЛНР” фактів захворювання на COVID-19 на тимчасово окупованій території.

Читайте також:
Півмільйона людей в ОРДЛО мають проблеми з нестачею харчів, – ООН

У “ДНР” вважають, що коронавірус придумала Америка, щоб зірвати святкування 75-річчя Перемоги в РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна