НБУ із 3 червня вводить в обіг монету номіналом 10 гривень. ВІДЕО

 

Нацбанк випустить в обіг нові монети номіналом 10 гривень з 3 червня 2020 року.

Про це в середу, 29 квітня, повідомляє пресслужба НБУ.

“Це – частина комплексного рішення з оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, що триває з 2014 року та має на меті забезпечити в Україні надійніші та більш захищені від підроблень банкноти, зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави”, – йдеться у повідомленні.

За розрахунками НБУ, за допомогою заміни банкнот дрібних номіналів на монети держава зможе заощадити близько 1 мільярда гривень на обслуговування готівкового обороту.

Це пов’язане з тим, що тривалість обігу монети більша, аніж банкноти, тому Нацбанку не потрібно постійно друкувати та оновлювати банкноти.

На першому етапі НБУ введе в обіг п’ять мільйонів монет номіналом 10 гривень. Їх розподілять між підрозділами Нацбанку у регіонах України. Відділення НБУ передаватимуть монети банкам, а банки – своїм клієнтам підприємствам торгівлі та громадянам.

“З 3 червня 2020 року монети номіналом 10 гривень стануть дійсним платіжним засобом на території України, ними можна вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках”, – розповіли у НБУ.

Сьогодні таких банкнот в обігу налічують 179,3 мільйона штук.

Монета номіналом 10 гривень у діаметрі складає 23,5 міліметри та важить 6,4 грама. Виготовлена вона із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. У Нацбанку зазначають, що нова монета буде більшою за решту гривневих монет, тому її можна буде легко відрізнити від монет 1, 2 та 5 гривень.

На реверсі монети номіналом 10 гривень зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи, на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети.

Читайте також:
“Шлях у нікуди”: НБУ виступив проти емісії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна