“Шлях у нікуди”: НБУ виступив проти емісії

 

Фінансувати збільшення видатків держава має коштом дешевих зовнішніх запозичень, а не шляхом емісії національної валюти.

Про це заявив заступник голови Національного банку Дмитро Сологуб у понеділок, 13 квітня, повідомляє пресслужба НБУ.

“Держава не може вмикати “друкарський станок”, але може покрити збільшення видатків за рахунок запозичень. Дешевих запозичень”, – сказав Сологуб.

Він зазначив, що Національний банк проти того, аби знову випускати з пляшки “джина інфляції та девальвації”. Адже через емісію гривня стрімко знеціниться, а ціни стрімко зростуть.

“Наша країна має досвід 90-х, 2008 та 2014 років. Тоді емісія призводила лише до негараздів… Це шлях у нікуди. Це повернеться економіці бумерангом. А постраждають, насамперед, люди з найнижчими доходами, яких ми навпаки маємо захистити”, – наголосив заступник голови НБУ.

Він підкреслив, що Україна має позитивний досвід співпраці з міжнародними партнерами, і зараз триває фінальний етап перемовин із МВФ та іншими донорами.

“Ця співпраця забезпечить притік валюти в Україну. Кошти покриють дефіцит бюджету. Щоб стимулювати економіку, НБУ вже знизив облікову ставку до 10%. Також ми готові підтримати банки ліквідністю, тобто коштами за потреби. Зі свого боку, банки мають спрямовувати ці кошти на кредитування бізнесу й українців. Це також стимулюватиме економіку”, – підсумував Сологуб.

Як інформувала “Новинарня“, 13 квітня, Верховна Рада ухвалила в цілому рішення змінити бюджет країни на 2020 рік.

Читайте також:
МВФ: економічна криза від COVID-19 гірша за кризу 2008-2009 років

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна