Нардеп Герега офіційно пропонує купувати в “Епіцентрі” маски, доставлені “Мрією”, яку зустрічав Зеленський

доповнено, додано коментар ОП

Народний депутат, член групи “За майбутнє” Олександр Герега написав листи міському голові Києва Віталію Кличкові та іншим народним обранцям із пропозицією купувати медичні товари протиепідемічного призначення у його компанії “Епіцентр К”.

Про це в середу, 29 квітня, інформує “Українська правда”.

“Шановний Віталію Володимировичу! На тому тижні літак “Мрія” доставив до України велику партію медичних масок, окулярів, стерильних комбінезонів п’ятого ступеня захисту, а також інші товари протиепідемічного призначення. Всі вони мають європейський і український сертифікати якості. Коли буде замовлена велика партія, ціна буде меншою (прайс товарів додається). Якщо буде ваша зацікавленість, то просимо вас звертатися з усіма питаннями до визначених осіб у компанії “Епіцентр К”, – йдеться у листі.

Фото: “Українська правда”

Лист надрукували на бланку нардепа. Там були вказані імена і контактні дані чотирьох осіб, з якими можна зв’язатися з цього питання.

Журналісти видання зателефонували за вказаними номерами і представниця компанії (вказана в листі як Ольга Анатоліївна) підтвердила, що в “Епіцентр К” дійсно можна купити такі товари.

На питання, чи передавалися товари, які привезла “Мрія” на благодійній основі у лікарні та аптеки України, представник “Епіцентр К” зазначила, що “це прийшло на комерційній основі, ми закуповуємо”.

Інший представник, чиє ім’я було вказано в листі, Віктор Олексійович сказав, що відповідає за групу антисептиків і антисептиків, а їх у тому вантажі, що привезла “Мрія” не було.

Водночас помічниця нардепа Олександра Гереги Ольга Григор’єва зазначила, що лист на ім’я Віталія Кличка був єдиним таким надісланим, він був ініціативою і помилкою іншої помічниці, мовляв, наразі “нардеп з цим розбирається”.

Однак інші депутати парламенту повідомили “Українській правді”, що теж отримували схожі листи від Гереги на свої офіційні скриньки.

Важливо, що лист був надрукований на депутатському бланку. За законом народні обранці не можуть поєднувати роботу в парламенті з бізнесом, адже отримують заробітну плату від держави.

Водночас закон не забороняє залишатися власником свого бізнесу (коли бізнесом керують інші люди) і отримувати дивіденди.

Згідно з законом “Про запобігання корупції”, нардепам забороняється передавати в управління належні їм підприємства та корпоративні права на користь членів своєї сім’ї, але кримінальної чи адміністративної відповідальності за порушення цієї норми закону немає.

Згідно з даними opendatabot, ТОВ “Епіцентр К” станом на 14 квітня 2020 року належить родині Олександра та Галини Гереги (51.3% та 47,97% відповідно) та Тетяні Суржик (0.73%).

Народна депутатка від “Голосу” Кіра Рудик назвала цю ситуацію “нормальною політичною корупцією за свої гроші”.

“Тиждень тому президент Зеленський особисто зустрічав літак “Мрія” з вантажем з Китаю. Офіс президента публікував звіт, президент та його команда поїхали в аеропорт робити селфі та відео знімати. Наче це їх вантаж та невдовзі його отримають лікарні. Сьогодні  з’ясовується, що цей літак доставив в Україну вантаж для пана Гереги, який дав можливість на цьому попіаритися президенту. Як після цього можна дивуватися, що бізнес Гереги працює, а сотні та тисячі малих та середніх підприємств – зачинені?”, – питає нардепка у фейсбуці.

За її словами, лист Олександр Герега надіслав “у власних політичних та бізнесових інтересах”.

“Нормальна політична корупція за свої гроші. А потім ми дивуємось, чого лікарів як бійців 2014 одягають волонтери”, – додала голова партії “Голос”.

ДОПОВНЕНО. На літаку “Мрія” частина вантажу була гуманітарною, а частина – закуплена за кошти комерційних структур, сказав у коментарі “Українській правді” заступник керівника офісу президента Кирило Тимошенко.

“Все дуже просто, як і говорив президент, цей літак оплачувався не із державного бюджету. Він оплачувався комерційними структурами. Тому на цьому літаку, знову ж таки, як говорив президент, був як гуманітарний вантаж, так і комерційний, який везли для продажу.
Гуманітарний вантаж везли для того, щоб його роздавати в лікарні та інші заклади, де необхідна ця гуманітарка. Тут немає жодного секрету. Там на цьому літаку був як гуманітарний, так і комерційний вантаж”, – пояснив Тимошенко.

Прибуття “Мрії” з медвантажем у Київ 23 квітня 2020. Фото: пресцентр ОПУ

Нагадаємо, 23 квітня з Китаю до України літаком Ан-225 “Мрія” були доставлені медичні засоби для боротьби з поширенням коронавірусу – 100 тонн вантажу.
Тоді президент Володимир Зеленський сказав, що “Мрія” привезла “12 мільйонів масок – як для лікарень, так і для аптечних мереж, близько 260 тисяч захисних окулярів для медиків і понад 100 тисяч захисних костюмів п’ятого рівня захисту”.

Читайте також:
Захисні костюми для медиків, закуплені Фондом Порошенка, в Україну з Кореї привіз узбецький літак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна