В Україні дозволили роботу ринків під час карантину

 

Підставою для відкриття продовольчих ринків під час карантину буде рішення представників Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів про дотримання ринком вимог безпеки для непоширення коронавірусної хвороби COVID-19.

Про це в середу, 29 квітня, написав прем’єр-міністр Денис Шмигаль у телеграмі впродовж засідання уряду.

“Робота продовольчих ринків під час пандемії має регламентуватися чіткими санітарними нормами. Сьогодні уряд підтримав критерії, розроблені МОЗ та Мінекономіки, які дають змогу ринкам відновити свою діяльність. Основною умовою роботи продовольчих ринків є рішення відповідного територіального органу Держпродспоживслужби про дотримання протиепідемічних вимог”, – написав прем’єр.

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, Держпродспоживслужбі буде надано право закривати ринки, які не будуть дотримуватися карантинних обмежень.

Зокрема, доступ до ринків, як продавців, так і відвідувачів, буде можливий виключно за наявності маски і проходженні безконтактного температурного скринінгу.

При вході на ринок повинні бути в наявності антисептики, а на кожного покупця має припадати не менше 10 м. кв.

Крім того, кожні три години необхідно проводити дезінфекцію поверхонь і прибирання наприкінці робочого дня. Біля ринку не повинно бути стихійної торгівлі.

Продавці повинні дотримуватися дистанції в три метри і використовувати захисні екрани між собою і покупцями.

Читайте також:
“І висипали огірки”: під Херсоном протестувальники перекрили міст, вимагаючи дозволу торгувати с/г-продукцією

Нагадаємо, що 30 березня головний санітарний лікар Віктор Ляшко дозволив роботу ринків під час карантину, але потім скасував свою постанову: з 14 квітня роботу ринків знову заборонили.

27 квітня президент Володимир Зеленський підтримав відкриття ринків уже з 1 травня, до закінчення карантину. А Міністерство охорони здоров’я визначило умови, яких повинні дотримуватися продовольчі ринки для роботи на карантині.

Уряд вирішив відкрити для початку 281 ринок на території України.

Цьому передувала серія протестних виступів виробників сільгосппродукції, які заявляють, що в умовах карантинних обмежень не мають де збувати городину. Зокрема, акція протесту із сутичками відбулася й 29 квітня біля Будівлі уряду в Києві.

Цього дня глава МОЗ Максим Степанов заявив, що роботу ринків буде поновлено, але з посиленим контролем Держпродспоживслужби та можливістю їх закривати в разі порушень.

Читайте також: 
Із 11 травня Кабмін планує запровадити адаптивний карантин

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.