Китай повідомив про COVID-19 через тиждень від початку пандемії, – АР

 

Китайський лідер Сі Цзіньпін попередив світ про загрозу пандемії коронавірусу лише на сьомий день після того, як влада країни дійшла цього висновку.

За цей період у Китаї заразилися близько трьох тисяч людей, а мільйони покинули епіцентр спалаху коронавірусу – місто Ухань – і вирушили до інших куточків світу, інформує Associated Press із посиланням на документи та оцінки експертів.

“Це жахливо. Якби вони вжили заходи на шість днів раніше, пацієнтів було би набагато менше, і медичних установ вистачало би. Ми могли б уникнути краху медичної системи Уханя“, – вважає епідеміолог з Університету Каліфорнії Цзо-Фен Чжан.

Водночас Китайський центр із контролю та профілактики захворювань протягом майже двох тижнів не реєстрував жодні випадки заражень, інформація про які мала надходити від регіональних владних органів, хоча з 5 по 17 січня шпиталі приймали сотні пацієнтів по всій країні, пише видання.

Експерти пов’язують таку затримку з острахом регіональної влади передавати погані новини своєму начальству і публічним покаранням восьми китайських лікарів, які намагалися попередити інших про новий вірус, за “поширення чуток” на початку січня.

Лікарі в Ухані боялися. Це було справжнім залякуванням цілої професії”, – сказав фахівець у сфері політики Китаю, професор Чиказького університету Далі Янг.

Тому вище керівництво Китаю почало вживати заходи щодо запобігання потенційної пандемії тільки 13 січня, коли був зареєстрований перший випадок інфікування коронавірусом за межами держави.

Водночас Пекін все ще мовчав про загрозу світового спалаху COVID-19.

Згідно з документами, отриманими агентством AP, голова Національної комісії охорони здоров’я Китаю Ма Сяовей 14 січня провів закриту телеконференцію з представниками регіональних органів, під час якої передав інструкції щодо спалаху коронавірусу від президента Сі Цзіньпіна, а також прем’єра і віцепрем’єра країни. Деталі щодо змісту інструкцій сьогодні недоступні.

Про перший випадок зараження коронавірусом SARS-CoV-2 стало відомо 31 грудня. Інфікування зареєстрували в китайському місті Ухань з майже 12-мільйонним населенням.

Як інформувала “Новинарня“, 15 квітня в Україні загалом зафіксовано 3764 випадки коронавірусної хвороби COVID-19.

Читайте також:
У ВООЗ спрогнозували, коли очікувати вакцину від коронавірусу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна