Що змінить указ Зеленського про переведення військових на нижчі посади: роз’яснення Юрсотні

 

Указ президента від 10 квітня  “Про внесення змін до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України” не спричинив особливих змін у законодавстві, а лише чіткіше окреслив деякі законодавчі положення.

Про це в роз’ясненні “Новинарні” повідомила юристка ГО “Юридична сотня” Наталія Шумінська.

Нагадаємо, 10 квітня 2020 року президент Володимир Зеленський вніс низку змін до Положення про проходження громадянами України військової служби.

Найбільше військовослужбовців та громадськість загалом схвилювали зміни до абзацу 2 пункту 257: “Для доукомплектування Збройних Сил України в особливий період просування військовослужбовців по службі здійснюється без дотримання вимог пунктів 85, 87 цього Положення, а призначення військовослужбовців на рівнозначні та нижчі посади здійснюється без згоди військовослужбовців, за винятком випадків, визначених пунктом 112 цього Положення”.

“Перша частина абзацу (про просування по службі) звучала так само і раніше, нічого не змінилося”, – запевнила юристка.

Водночас, за її словами, новою є друга частина: “…призначення військовослужбовців на рівнозначні та нижчі посади здійснюється без згоди військовослужбовців, за винятком випадків, визначених пунктом 112 цього Положення”.

Що це означає на практиці? Наталія Шумінська пояснює:

“Пункт 112 Положення говорить нам про ті випадки, коли військовослужбовець не може бути переміщений без його згоди взагалі – у разі: 

  • неможливості проходження військової служби у місцевості, до якої його переміщують, відповідно до висновку (постанови) військово-лікарської комісії;
  • неможливості проживання членів сім’ї військового за станом здоров’я в місцевості, до якої його переміщують, на підставі підтверджуючих документів;
  • потреби у догляді за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) або опікунами.

Переведення на рівнозначні і нижчі посади відбувалося раніше і відбуватиметься зараз, лише якщо для цього існуватимуть чітко визначені підстави. Тобто лише у випадках, визначених пунктом 82 Положення, а також у разі вчинення правопорушення, внаслідок якого військовий не може бути залишений на посаді, пов’язаній із керівництвом підлеглими особами. Тут нічого не змінюється.

Згідно з пунктом 82, таке переведення у більшості випадків і раніше відбувалося або без згоди військовослужбовця, або на його пряме прохання (наприклад за станом здоров’я – на підставі висновку військово-лікарської комісії (ВЛК), за сімейними обставинами – на особисте прохання військовослужбовця, на підставі висновку атестування чи в порядку накладення дисциплінарного стягнення, в разі скасування військовослужбовцю допуску до державної таємниці, тощо).

Винятком була така підстава як скорочення штатів або проведення організаційних заходів. І, своєю чергою, пункт 118 Положення, як і раніше, містить норму про те, що під час проведення організаційно-штатних заходів, унаслідок яких передбачається скорочення посад не пізніше, ніж за два місяці до проведення таких заходів, визначається список військовослужбовців, які вивільняються, із пропозиціями щодо їх подальшого службового використання.

І лише у разі неможливості призначення таких військових на рівнозначні посади – вони призначаються на нижчі посади (не більш як на один ступінь, чи за їх згодою – більше ніж на один ступінь), або зараховуються у розпорядження відповідного командира чи звільняються з військової служби (якщо не надають згоду на призначення на нижчі посади більше ніж на один ступінь або згоду на переміщення на посади у випадках, визначених пунктом 112, про які йшлося вище).

Тобто і в даному випадку військовослужбовців могли раніше і можуть зараз понижувати у посаді на один ступінь без їхньої згоди, але тільки у разі неможливості їх призначення на рівнозначні посади. А переводити на рівнозначні посади без їх згоди військових і могли раніше і можуть зараз. Отже, і тут нічого не змінилось.

Також існує пункт 96 Положення, де вказано, що не допускається переміщення на нижчі посади без згоди військовослужбовців з мотивів, пов’язаних із вагітністю, наявністю у них дітей віком до 3-х років (до 6-ти років – за медичними показниками), або у зв’язку з тим, що вони є одинокими матерями (батьками) та мають дітей віком до 14 років чи дітей з інвалідністю.

На цьому моменті перелік підстав, у яких для переміщення на нижчу посаду необхідна була згода військовослужбовця, раніше вичерпувався. Все інше або відбувалося без їх згоди, або на їхнє пряме клопотання.

Також і раніше згідно з пунктом 256 Положення, у разі потреби доукомплектування Збройних сил, військовослужбовці, посади яких скорочуються у ході проведення організаційно-штатних заходів, до закінчення строків проведення цих заходів призначалися на інші посади за підставами, визначеними пунктом 82 Положення. Зазначені переміщення також здійснювалися без згоди військовослужбовців, за винятком випадків, визначених пунктом 112 Положення”.

Тобто, за словами юристки “Юридичної сотні”, насправді кардинальних змін у законодавстві не відбулося.

“Просто зараз можливість призначення військовослужбовців на рівнозначні та нижчі посади без їхньої згоди прописані чітко, а раніше це лише випливало із тексту положення”, – наголосила Наталія Шумінська.

Як писала “Новинарня“, раніше у Головному управлінні персоналу Генштабу ЗСУ пояснили, що правова норма про можливе переведення військовослужбовців на нижчі посади без їхньої згоди  існувала в ЗСУ з початку воєнних дій у 2014 році, і указ президента від 10 квітня не запровадив нових норм, а лише виключив невідповідність окремих пунктів положення про службу в ЗСУ вимогам законодавства.

Читайте також:
Зеленський дозволив призначати військових на нижчі посади без їхньої згоди, – указ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна