10 тис. земельних ділянок українців у Криму підпадають під заборону путінського указу

 

9,75 тисячі земельних ділянок на території анексованого Криму, які належать громадянам України, підпадають під заборону окупаційної влади на “іноземне” володіння, їх можуть зобов’язати продати землі.

Про це повідомив голова так званого Державного комітету з державної реєстрації та кадастру Республіки Крим Олександр Спірідонов, передає РБК.

У березні президент РФ Володимир Путін підписав указ, що забороняє іноземним громадянам, особам без громадянства, а також іноземним компаніям володіти земельними ділянками на більшій частині території окупованих Криму і Севастополя.

До переліку територій, на які накладаються обмеження, потрапили 19 з 25 муніципальних утворень окупованого Криму, в тому числі Євпаторія, Керч, Ялта і Судак, а також 8 з 12 муніципалітетів Севастополя.

За словами Спірідонова, в Єдиному державному реєстрі нерухомості є відомості про 11 572 ділянки в Криму, які перебувають у власності іноземних громадян.

Ці ділянки підпадають під заборону, оскільки розташовані на прикордонних територіях, на які поширюється президентський указ.

Заборона на володіння іноземцями землею не поширюється на:

  • Сімферополь;
  • Джанкой;
  • Красноперекопськ;
  • Білогірський район;
  • Красногвардійський;
  • Первомайський.

Раніше народний депутат Верховної Ради з фракції “Слуга народу” Віталій Безгін попросив владу України відреагувати на заборону Росії для іноземців володіти землею в Криму.

За його словами, це обмежило в правах тих кримчан, які відмовилися отримати російський паспорт.

У розмові з журналістами партнер юридичної фірми “Прецедент консалтинг” Євгенія Завацька розповів, що, по суті, у так званих “іноземців” у Криму залишається тільки два варіанти:

  • продати землю росіянам;
  • перевести її у власність російської юридичної особи з іноземною часткою.

В іншому випадку місцева самопроголошена влада може подати позови до судів Криму і Севастополя про “спонукання продати” або “зобов’язання відчужити” землі.

При цьому, звертає увагу Завацька, залишається неясним, протягом якого періоду необхідно передати права на землю.

Згідно ч. 1 ст. 238 Цивільного кодексу, це повинно відбутися протягом року з моменту виникнення права власності. Але цей термін “в реаліях півострова давно минув”

За словами Завацької, при розгляді подібних справ суди можуть зіткнутися зі складнощами, оскільки на багатьох земельних ділянках зведені об’єкти капітального будівництва.

“Законодавець обмежує право власності на земельну ділянку, але таке обмеження не стосується об’єктів капітального будівництва”, – підкреслює вона.

Читайте також:
Прокуратура АРК відреагувала на указ Путіна щодо землі в окупованому Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна