Прокуратура АРК відреагувала на указ Путіна щодо землі в окупованому Криму

 

Прокуратура Автономної Республіки Крим і м. Севастополь дасть правову оцінку указу президента РФ Володимира Путіна, яким українців позбавлено можливості володіти землею в окупованому Криму.

Про це у середу, 25 березня, повідомляє пресслужба відомства.

“Президент держави-окупанта 20 березня цього року підписав Указ №201, яким до переліку територій РФ, на яких іноземні громадяни, особи без громадянства та іноземні юридичні особи не можуть мати у власності земельні ділянки, незаконно включено окремі райони тимчасово окупованої території півострову Крим. Прокуратура АР Крим, в рамках кримінального провадження, розпочатого раніше за фактом привласнення державної і приватної власності, в тому числі й земельних ділянок, на тимчасово окупованій території півострова, надасть правову оцінку вказаному документу”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначили в прокуратурі, привласнення РФ державної власності України та приватної власності населення є серйозним порушенням норм міжнародного гуманітарного права, зокрема ст. 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та ст. ст. 46, 53, 55, 56 IV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі 1907 року, а також є воєнним злочином згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду.

Читайте також:
У РФ порушили нову справу проти голови Меджлісу Рефата Чубарова

Прокуратурою автономії здійснюється процесуальне керівництво у низці кримінальних проваджень за фактами захоплення та привласнення державою-окупантом на території півострову Крим будівель, споруд, земельних ділянок, автотранспортних засобів, іншого рухомого та нерухомого майна, що перебуває у державній власності та власності фізичних і юридичних осіб.

Під час досудового розслідування вдалося встановити більш ніж чотири тисячі захоплених окупаційними “органами влади” об’єктів, вартістю понад 60,2 млрд грн.

Суди за клопотаннями прокурорів наклали арешт на майно загальною вартістю близько 4,1 млрд грн.

У прокуратурі наголосили, що під час проведення досудового розслідування проводиться активна робота зі збору доказів вчинення на тимчасово окупованій території півострова Крим воєнних злочинів, на які поширюється юрисдикція Міжнародного кримінального суду. У 2017 році спрямовано інформаційне повідомлення до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), яке стосувалось незаконного привласнення державної і приватної власності на окупованому півострові.

Як інформувала “Новинарня“, президент Російської Федерації Володимир Путін 20 березня вніс практично всю територію анексованого Криму до переліку тих територій, на яких землею не можуть володіти особи без російського громадянства.

Читайте також:
“Для врегулювання цін”: окупанти в Криму під час пандемії коронавірусу планують ярмарки

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна