СБУ пропонує продовжити заборону на російські соцмережі ще на три роки

 

Служба безпеки України пропонує продовжити санкції щодо російських соціальних мереж “Одноклассники” та “ВКонтакте” ще на три роки.

Такі пропозиції голова СБУ Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки і оборони України.

Кіберфахівці Служби проаналізували, що за період дії санкцій українських користувачів у цих соцмережах поменшало у 3 рази. І це значно звузило цільову аудиторію, на яку спрямовані інформаційні операції російських спецслужб.

“Фейки в країнах сталої демократії прирівняні до зброї масового знищення. Проти України триває гібридна війна, і ми продовжуємо протистояти інформаційним атакам з боку РФ. Тож у продовженні санкцій є сенс: цим ми захистимо наших громадян від фейків і маніпуляцій, а відповідно – збережемо безпеку держави в цілому”, – цитує Баканова його пресслужба.

Загалом протягом 2017-2020 років СБУ зафіксувала тисячі випадків розміщення деструктивного контенту на платформах “Одноклассники” і “ВКонтакте”.

З початку введення санкцій слідчі Служби зареєстрували майже 100 кримінальних проваджень стосовно власників та адміністраторів антиукраїнських спільнот у цих соцмережах.

“Усі вони мають ознаки вчинення злочинів: посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу чи захоплення державної влади, і навіть створення терористичних груп”, – підкреслили в СБУ.

Також кіберфахівці Служби відзначають сплеск активності агітаторів, троле- і ботоферм у російських соцмережах.

Це пов’язано з карантинними заходами у період пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, наближенням Великодня і травневих свят.

За оцінками кіберфахівців, приблизно 70% деструктивних матеріалів про Україну просуваються саме з інформаційного простору РФ, зокрема із вказаних соцмереж.

Як писала “Новинарня“, відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року, тодішній президент Порошенко 15 травня підписав указ про додаткові санкції проти тисяч компаній та фізосіб.
Відповідно до нього діє заборона інтернет-провайдерам надавати послуги з доступу користувачам мережі інтернет до російських соцмереж “Вконтакте”, “Одноклассники”, сервісів Mail.ru, “Яндекс” тощо.

Читайте також:
СБУ в Дніпрі викрила ботоферму, яка генерувала фейки про коронавірус та керувалася з РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна