СБУ в Дніпрі викрила ботоферму, яка генерувала фейки про коронавірус та керувалася з РФ

 

У Службі безпеки України заявили, що їхні кіберфахівці припинили діяльність ботоферми, через яку зловмисники поширювали фейки про COVID-19 і закликали до повалення конституційного ладу.

Про це в понеділок, 6 квітня, повідомили у пресцентрі СБУ.

Зазначається, що керували діяльністю ботоферми з Російської Федерації, а обладнання організатори розгорнули в одному з бізнес-центрів Дніпра.

За інформацією СБ, ботоферма створювала та керувала обліковими записами в соцмережах, які нібито належали громадянам України, хоча, насправді, використовували фейкові персональні дані.

Потужність “ферми” – понад 5 тисяч ботів.

“Відповідне телекомунікаційне обладнання та спеціалізоване програмне забезпечення організатори придбали через заборонені в Україні російські небанківські платіжні системи. Вони використовували також SIM-картки українських операторів зв’язку та proxy-сервери вітчизняного сегменту інтернет. Аналіз контенту, який поширювала ботоферма, виявив публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади. Крім того боти поширювали неправдиву інформацію про ситуацію в Україні, яка виникла через пандемію COVID-19”, – наголошують пресофіцери з Володимирської, 33.

Слідчими СБУ розпочато кримінальне провадження за ст. 109 Кримінального кодексу України.

Вже проведено обшуки та вилучено обладнання, яке використовували зловмисники. Триває слідство.

Як інформувала “Новинарня“, СБУ викрила 79 поширювачів фейків про коронавірус.

Читайте також:
Велика частина фейків про коронавірус надходить з Росії, – речник ЄС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна