Уряд вирішив позбавити УІНП коштів на його діяльність, – В’ятрович

 

Проєкт закону про скорочення бюджетних витрат передбачає позбавлення фінансування діяльності Українського інституту національної пам’яті.

Про це в неділю, 29 березня, заявив народний депутат України, колишній голова УІНП Володимир В’ятрович (“Європейська солідарність”).

Витрати УІНП в проєкті скорочуються більш як удвічі – із 129,9 млн грн до 62,6 млн грн.

“Кілька днів тому бурхливо обговорювалися пропозиції уряду боротися з епідемією коштом культури. Обурення громадськості змусило представників влади заявити, що інтереси галузі будуть враховані в новому варіанті бюджету. Не врахували!
Український інститут національної пам’яті фактично позбавили коштів для реалізації його завдань“, – написав В’ятрович у фейсбуці.

Він пояснив, які статті видатків УІНП скорочуються: “Не буде більше ні виставок, ні книг, ні відео, ні фестивалів та конференцій для популяризації історії й розвінчування совкових міфів. Не буде публікації спогадів активістів Майдану та учасників війни, які, до речі, відзначені високою Шевченківською премією. Немає коштів навіть на щорічне вшанування жертв Голодомору, політичних репресій та депортацій, геноциду кримських татар, заходів до Дня пам’яті та примирення 8-9 травня та Дня захисників України 14 жовтня.
Не передбачено коштів на створення архіву національної пам’яті. Так зупиняють не лише реформу доступу до секретних архівів КГБ, а й залишають силовикам невластиві функції розбиратися із минулим”, – розповів Володимир В’ятрович.

За його словами, Інститут залишають тільки фінансування зарплати працівників.

“Залишилася лише зарплатня співробітників УІНП. Тобто структура існуватиме, але ресурсу для роботи не матиме. Очевидно, щоб потім підняти тему про «нероб», які проїдають бюджетні кошти і ліквідувати сам Інститут. Таким шляхом ліквідацію Інституту готувала влада Януковича”, – зазначає колишній голова УІНП.

“Тож маємо ще одну (після атак на мову) спробу боротьбу з хворобою використати для боротьби з національною ідентичністю.
Чий інтерес оголювати «інформаційний фронт»? Відповідь має бути очевидна, і для парламенту і Уряду. Українського парламенту та Уряду”, – резюмував політик.

Також В’ятрович звернув увагу, що скорочення фінансування УІНП підтримав експрем’єр-втікач Микола Азаров:

Читайте також:
УІНП показав приміщення для зведеного архіву радянських спецслужб на Лівому березі Києва

Мінфін планує створити Стабілізаційний фонд на 124 мільярди: як розподілять кошти

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна