Прохасько, “ДахаБраха” і “Дівчата зрізають коси”: стали відомі шевченківські лауреати-2020

 

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка назвав лауреатів Шевченківської премії 2020 року.

Про це повідомляє “Суспільне“.

Література

У номінації “Література” – двоє переможців: Маріанна Кіяновська з книгою поезій “Бабин Яр. Голосами” і Тарас Прохасько зі збіркою есеїв “Так, але…”.

Вірші Маріанни Кіяновської – це своєрідні монологи жертв трагедії в Бабиному Яру або її свідків, глибоко психологічні та складні змістовно. У книзі використані, зокрема, ескізи Ади Рибачук і Володимира Мельниченка для проєкту пам’ятника жертвам Бабиного Яру.

Збірка есеїв “Так, але…” Тараса Прохаська стала книгою року-2019 BBC в номінації “Есеїстика”. Це історії, які з перших сторінок формують цілісну тему – як важливо відчувати і чути, це оповіді про родину та спогади. Письменник з любов’ю і трепетом описує Карпати і Західну Україну.

Публіцистика, журналістика

У номінації “Публіцистика, журналістика” лауреаткою стала воєнна кореспондентка Євгенія Подобна з книгою “Дівчата зрізають коси”.

Це спогади 25 жінок, які брали участь в російсько-українській війні у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014-2018 роках. Йдеться про бойові операції різних років на Луганщині та Донеччині, про звільнення українських міст та сіл від окупантів, спогади про побратимів, місцевих мешканців, воєнний побут, а також роздуми про становище жінки в українському війську в різні періоди війни. Розповіді доповнені фотографіями із зони бойових дій.

Читайте також:
“Дівчата зрізають коси”: книга про війну на Донбасі очима жінок, які воюють

Музика

У номінації “Музичне мистецтво” перемогу здобув відомий український етно-хаос гурт “ДахаБраха” (Марко Галаневич, Ніна Гаренецька, Олена Цибульська, Ірина Коваленко) з альбомом “Шлях” (2016).

Самі автори зазначили, що альбом створювався в дуже складний час для України. “Ми хочемо присвятити його тим, хто віддав своє життя за нашу свободу, тим, хто продовжує стояти на її сторожі і тим, хто йде непростим шляхом вільної людини, не втрачаючи надії”, – йдеться в анотації.

Візуальні мистецтва

У номінації “Візуальні мистецтва” переміг мистецький проєкт “Карусель” Олександра Глядєлова.

Автор поєднує світлини, зроблені в різний час і за різних обставин – у дитячих інтернатах, місцях позбавлення волі, в’язничних лікарнях, включно з кадрами воєнної української реальності, в єдине полотно (коло). Візуальна послідовність перетворюється на цілісне нерозривне полотно колективної біографії. Художник виявляє основи людського в складності історичності як головної умови існування людини серед інших представників біологічного світу.

Театр

У номінації “Театральне мистецтво” премію здобула опера-реквієм “Йов” (“Iyov”) Влада Троїцького, Романа Григоріва та Іллі Разумейка, створена 2015 року.

“Йов” поєднує риси античної грецької драми, барокової опери, ораторії, реквієму та риси постмодерного театру. Музика опери поєднує мінімалізм і авангард, неокласицизм і рок.

Кіномистецтво

У номінації “Кіномистецтво” лауреата цього року не визначено.

Голова комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка Юрій Макаров у коментарі “Суспільному” пояснив, що цього року премію в номінації “Кіномистецтво” не вручатимуть, оскільки, на думку членів комітету, представлені номінанти – фільм “Какофонія Донбасу” Ігоря Мінаєва та документальний фільм “Будинок «Слово»” Тараса Томенка – не відповідають за масштабом суті премії.

* * *

Коментуючи подвійне лауреатство в номінації “Література”, Макаров зазначив, що такий прецедент уже був минулого року.

“Ми намагаємося зробити премію такою, яка б визначала перспективні тренди. Всі цьогорічні лауреати – енергетичні та сучасні, новаторські, відповідають баченню Тараса Шевченка як брендоутворюючого фактора”, – сказав голова Шевченківського комітету.

За його словами, роботи-переможці мають бути цікаві насамперед молодим українцям. “Це своєрідний компас, як має розвиватися культура”, – вважає Макаров.

Читайте також:
Забужко стала Шевченківським лауреатом-2019, Компаніченко – ні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна