Патріарх РПЦ Кирил визнав загрозу коронавірусу й закликав утриматися від відвідання храмів

 

Предстоятель Російської православної церкви Кирил (Гундяєв) звернувся до парафіян РПЦ із закликом молитися вдома, а не в храмах, щоб убезпечити себе від хвороби в дні пандемії коронавірусу.

Таку заяву патріарх Московський зробив під час проповіді після літургії в храмі Христа Спасителя у неділю, 29 березня, повідомляє російський “Інтерфакс“.

“Я закликаю вас, мої дорогі, найближчими днями, поки не буде особливого патріаршого благословення, утриматися від відвідування храмів. І якщо вам хтось щось скаже – нагадайте приклад Марії Єгипетської”, – заявив патріарх Кирил.

Він зізнався, що це рішення далося йому нелегко.

“51 рік я проповідую з кафедр, закликаю людей приходити до храмів, долати тяжіння своєї власної злої волі і зовнішніх обставин, я цьому заклику присвятив все своє життя. І сподіваюся, ви розумієте, як важко мені сьогодні сказати: утримайтеся від відвідування храмів”, – сказав предстоятель РПЦ.

Він нарешті визнав, що існує “дуже велика загроза епідемії і навіть пандемії страшного вірусу”, яка може торкнутися Росії. За його словами, росіяни ще повною мірою не усвідомлюють, що відбувається в Італії та інших країнах, які зараз найбільше потерпають від коронавірусної інфекції.

За словами Кирила, церква закликає суворо виконувати всі приписи, які пропонуються санітарною владою РФ. “Давайте на себе покладемо подвиг не виходити з наших будинків, як взяла на себе подвиг Марія Єгипетська не виходити зі своєї пустелі, а їй же теж хотілося пити”, – підкреслив очільник РПЦ.

Станом на ранок 29 березня у Росії офіційно повідомляють про 1534 випадки захворювання на коронавірус, з них 1014 – у Москві.

Водночас Московська патріархія, всупереч постановам влади деяких регіонів РФ, не видає розпорядження обмежити доступ людей до храмів.

Більше того: як повідомляє портал Портал-Credo.Ru, ще 26 березня патріарх Кирил дав розпорядження правовому управлінню патріархії “різко засудити” заборону на вільне відвідання храмів, яку видала влада Санкт-Петербурга.

РПЦ (в тому числі її українська філія “УПЦ МП”) продовжує проводити служби в умовах епідемії, але запровадила низку санітарних правил для церковних служб. Зокрема, священникам рекомендували поки не подавати парафіянам “хрест для цілування” і утримуватися від “преподання руки для цілування”.

Водночас іще 19 березня намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) закликав віруючих ігнорувати карантин, приходити в храми і причащатися самим та причащати дітей, а також “обнімати одне одного”.

Натомість священнослужителі УПЦ МП “борються з коронавірусом”, облітаючи деякі регіони на гелікоптері з молитвами й окропленням свяченою водою.

Читайте також:
Священники УПЦ МП літали над Одесою із заклинаннями від коронавірусу. ВІДЕО

На Запоріжжі священники УПЦ МП “виганяють” коронавірус водою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна