Надзвичайну ситуацію доведеться оголошувати й в інших регіонах, – Шмигаль

 

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що режим надзвичайної ситуації треба буде оголошувати й в інших регіонах, окрім тих шістьох, де він уже запроваджений.

Про це він заявив увечері п’ятниці, 20 березня, в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера”.

“Ми сьогодні прийняли рішення про введення режиму надзвичайної ситуації ще в трьох регіонах України. Загалом, у шести вже запроваджено. Очевидно, завтра прийдеться запровадити ще. Тому що сьогодні і Львів, і Харків долучились, на жаль, до сумної статистики [офіційно підтвердженого захворювання на новий коронавірус]”, – сказав Шмигаль.

20 березня на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації у Києві, Дніпропетровській та Івано-Франківській областях. До цього такий режим був оголошений у трьох областях: Київській, Чернівецькій та Житомирській.

Також на позачерговому засіданні уряд виділив 39,2 млн грн з резервного фонду державного бюджету на здійснення низки заходів щодо протидії поширенню захворювання COVID-19 на території України.

Зокрема, Міністерству охорони здоров’я виділено 35,6 млн грн, Міністерству юстиції (для Державної кримінально-виконавчої служби) – 3,6 млн грн для забезпечення засобами індивідуального захисту працівників, що задіяні у здійсненні протиепідемічних заходів.

Також уряд виділив з резервного фонду держбюджету 639 тис. грн Міністерству інфраструктури для відшкодування витрат, пов’язаних зі здійсненням невідкладної евакуації громадян України та членів їхніх сімей із зони поширення коронавірусу в Італійській Республіці.

Як писала “Новинарня“, також уряд звільнив від сплати ввізного мита та ПДВ визначений перелік лікарських засобів, медичних виробів та обладнання, що необхідні для запобігання виникненню та поширенню COVID-19, а також для локалізації та ліквідації спалахів цього захворювання. Список буде оприлюднений на сайті уряду найближчим часом.

Крім того, Кабмін ухвалив до 19 квітня спростити порядок закупівель товарів, робіт та послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19 на території України. Постановою визначено, що закупівлі, що необхідні для боротьби зі спалахами COVID-19, здійснюються без проведення тендерів, з обов’язковим оприлюдненням в електронній системі всієї інформації про проведену закупівлю (ціна, обсяг тощо). Для цього укладений договір про закупівлю повинен бути завантажений в е-систему разом з усіма додатками до нього.

Читайте також:
У Києві з 22 березня буде зупинено всі пасажирські перевезення, – Аваков

Нагадаємо, в Китаї з грудня 2019 року почали реєструватися випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.
Згодом стало відомо, що виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають (летальність становить близько 3,4%). Однак вакцини від COVID-19 наразі не винайшли.

Хвороба супроводжується жаром, сухим кашлем, задухою, пневмонією. Приблизно у 80% заражених людей захворювання проходить у легкій формі, у 15% – у важкій. Частина людей не підлягають інфікуванню.

Серед молодих людей кількість летальних випадків не перевищує 0,2%, тоді як для людей старшого й похилого віку рівень смертності може сягати 15% і зростати залежно від рівня медичної допомоги (зокрема наявності апаратів штучного дихання). Ускладнюють ситуацію також хронічні захворювання.

11 березня ВООЗ офіційно оголосила глобальну пандемію Covid-19.

За даними інфографіки Інститут Гопкінса, станом на ранок 21 березня у світі лабораторно зафіксовано 275,5 тис. випадків зараження коронавірусом. Щонайменше 11402 особи померли від ускладнень, викликаних COVID-19. Вилікувалися – понад 88258 людина.
Країни з найбільшим поширенням коронавірусу – Китай, Італія, Іспанія, Німеччина, Іран, США, Франція, Південна Корея, Швейцарія, Велика Британія, Нідерланди.

Найбільше людей померли в Італії – 4032 (за минулу добу – щонайменше 627).

3 березня в Україні зафіксували перший випадок зараження коронавірусом COVID-19. Інфікованим виявився житель Чернівецької області, який прилетів з Італії разом із дружиною.
Першу смерть від коронавірусу в Україні зафіксували 13 березня : 71-річна жінка з Радомишля померла в лікарні. Вона повернулася 1 березня з Польщі до Львова, а потім поїхала на Житомирщину.

Станом на 21 березня в Україні зареєстровано 41 випадок COVID-19, три з них – летальні.

У Китаї епідемія пішла на спад, після того як померли близько 3200 осіб і було запроваджено найжорсткіший карантин. Натомість COVID-19 масово поширюється в Європі.

Дедалі більше країн світу запроваджують жорсткі обмежувальні заходи для протидії поширенню коронавірусної інфекції – із закриттям кордонів, скасуванням масових заходів та зібрань, навчання у школах і ВНЗ, переведенням підприємств і установ на віддалений режим роботи, обмеженням сполучення між регіонами й деякими країнами тощо.
Найпершим в Італії 10 березня почав діяти урядовий декрет під назвою “Я залишаюся вдома”, який поширює дію карантинних заходів, запроваджених раніше лише в Ломбардії, на всю територію Італії.

Згідно з рішенням РНБО, Україна також закрила на два тижні кордон для іноземних громадян із 17 березня, а також пункти пропуску для авіа-, залізничного і автобусного сполучення із закордоном.
Із 17-18 березня в Україні припинено рух метро, міжміське й міжобласне пасажирське сполучення, введено обмеження на роботу закладів обслуговування й торгівлі, на пересування в населених пунктах та встановлено відповідальність за їх порушення.

Читайте також:
В Україні зафіксовано вже понад 40 хворих із коронавірусом у 10 областях

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна