Генеральним прокурором стала Ірина Венедіктова

 

Новим генеральним прокурором стала Ірина Венедіктова.

За таке рішення проголосували у вівторок, 17 березня,  269 народних депутатів.

Голосування по фракціях:

  • “Слуга народу” – 224 “за” (із 248)
  • “Опозиційна платформа – За життя” – 3 (із 44)
  • “Європейська солідарність” – 0 (із 27)
  • “Батьківщина” – 0 (із 24)
  • “За майбутнє” – 16 (із 22)
  • позафракційні – 13 (із 21)
  • “Голос” – 0 (із 20)
  • “Довіра” – 13 (із 17)

Фото: пресслужба ОПУ

Напередодні проєкт постанови №3227 “Про надання згоди на призначення президентом України Венедіктової І.В. на посаду генерального прокурора” був зареєстрований 16 березня.

У своєму виступі Ірина Венедіктова заявила, що всі справи, які можна швидко і законно завершити, будуть завершені.

“Я обіцяю не продавати справи і не зливати їх”, – заявила Венедиктова.

Крім того, вона заявила, що в Україні відсутні політичні переслідування.

“В Україні немає політичних переслідувань. На цьому треба наголошувати. А вор має сидіти в тюрмі”, – заявила вона.

Також вона заявила про припинення економічного тиску, пообіцяла справедливе досудове розслідування у резонансних справах та обвинувальні вироки.

Нардепи з фракції “Слуга народу”, зокрема, підтримали Ірину Венедіктову на посаду генпрокурора.

Втім, нардепи з “Європейської солідарності” виступили проти такої кандидатури. Нардеп Володимир В’ятрович, зокрема, заявив, що призначення Венедіктової стане “реваншем”.

Дехто з виступаючих пригадав те, що Венедіктова виступала за скасування закону про амністію учасників Євромайдану.  Олексій Гончаренко, зокрема, назвав Венедіктову “політично ангажованою” кандидатурою на посаду генпрокурора.

Окремі нардепи висловили побоювання: якщо Венедіктову призначать на посаду генпрокурора, то адвокат Януковича Олександр Бабіков може, ймовірно, стати т.в.о. голови Державного бюро розслідувань, яке досі очолювала Венедіктова.

“118, 5. Стільки балів набрала пані Ірина, коли намагалася стати суддею Верховного суду. Цей бал був нижчий за прохідний. І саме зараз ми говоримо про призначення фахового генарального прокурора. Це генеральний прокурор, який не змогла скласти іспит, аби стати суддею Верховного Суду. Як вам скажу як університетська викладачка: незалік – це незалік, після нього студентів виганяють з університету, а не переводять на наступний курс”, – сказала народна депутатка Інна Совсун під час свого виступу.

Читайте також:
Під ДБР протестують проти призначення Венедіктової, біля будівлі – силовики та автозак

27 грудня 2019 року Зеленський призначив Ірину Венедіктову тимчасово виконуючою обов’язки директора Державного бюро розслідувань.

Ірина Венедіктова є соратницею президента Зеленського й долучилась до його команди ще до президентської кампанії, потім стала радницею президента.

На виборах до Верховної Ради у липні 2019 року була третім номером у списку партії “Слуга народу”.

У Верховній Раді вона очолила один з найвпливовіших комітетів – з питань правової політики.

До парламентських виборів працювала завідувачкою кафедри цивільно-правових дисциплін Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.

Чоловік Венедіктової Денис Колесник працює в департаменті кіберполіції. У родини є кілька об’єктів нерухомості, автомобіль Porsche Cayenne та близько 50 тисяч доларів готівки.

Ірина Венедіктова народилася 22 вересня 1978 року у Харкові. Закінчила Харківський національний університет внутрішніх справ. Є доктором юридичних наук.

Читайте також:
Венедіктова отримала двох заступників і прокоментувала призначення в ДБР адвоката Януковича

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна