Справа про гроші Суркіса в Приватбанку: під Верховним Судом затролили фейкових “динамівців”

 

У понеділок, 16 березня, Верховний Суд розглядає позов Ігоря і Григорія Суркісів проти Національного банку України про визнання їх непов’язаними з Ігорем Коломойським та іншими ексвласниками “Приватбанку” особами.

Під будівлею суду представники політичної партії “Демсокира” протестують проти ймовірного рішення на користь родини Суркісів, а люди з символікою ФК “Динамо” підтримують позивачів.

“Рішення на користь Суркісів означатиме, що держава поверне їм гроші, забрані в процесі погашення боргів націоналізованого та спустошеного Коломойським “Приватбанку”. Звісно, рішення буде незаконним, тому що Суркіси та Коломойський давні бізнес-партнери, і цьому є підтвердження, але коли українські суди зважали на законність?” – наголошують організатори акції “Демократичної сокири”, передає “Еспресо”.

На мітинг з іншого боку прийшли молодики зі символікою “Динамо”. На запитання: “Хто зараз форвард у “Динамо”?” начебто фани не відповідали й ніяк не реагували на вигуки: “Суркіс – х**ло”.

Люди з символікою “Динамо” під судом. Фото: Анастасія Федченко

Активістів “Демократичної сокири” та “динамівців” розділив кордон поліції.

19 грудня 2019 люди з прапорами футбольного клубу братів Суркісів “Динамо” приєднались до мітингу працівників заводу Коломойського під Національним банком України. Тоді ультрас-спільнота київського футбольного клубу “Динамо” заявила, що не пускатиме до фан-сектора тих, хто брав участь у цьому мітингу.

Як інформувала “Новинарня“, у грудні 2016 року уряд на пропозицію НБУ та великих акціонерів “Приватбанку” (Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов) ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. У рамках націоналізації його зобов’язання перед пов’язаними особами підлягали процедурі bail-in та були обміняні на акції додаткової емісії банку.

Ігор Суркіс і його брат Григорій Суркіс, а також інші пов’язані з “Приватбанком” особи подали 42 позови проти НБУ. Майже всі позови подані до адміністративного суду і стосуються оскарження визнання Нацбанком зазначених осіб пов’язаними із “Приватбанком”.

Іншими позивачами, в тому числі, виступають батько Ігоря і Григорія – Рахміль Суркіс, Світлана Суркіс (дочка Григорія Суркіса), Марина Суркіс (дочка Ігоря Суркіса), Поліна Ковалик (один з акціонерів “А-Банку”), “А-Банк”, футбольний клуб “Динамо Київ” (Ігор Суркіс – президент клубу), а також пов’язані з Суркісами офшорні компанії -Camerin Investments LLP, Sunnex Investments LLP, Tamplemon Investments LLP, Berlini Commercial LLP, Lumil Investments LLP, Sofinam Investments LLP.

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов сім’ї Суркісів і постановив стягнути з “Приватбанку” кошти в сумі 1,05 млрд. грн., 266,2 тис. доларів,  7,8 тис. євро. Відповідне рішення підтвердив Київський апеляційний адміністративний суд.

Державна виконавча служба 13 листопада 2017 року відкрила провадження про стягнення з “Приватбанку” коштів на користь Суркісів і Ковалик.

Читайте також:
УАФ звинуватила Григорія Суркіса в розкраданні €380 мільйонів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна