Зеленський підписав закон, яким Україна виконала останню вимогу Венеціанської комісії

 

Президент Володимир Зеленський підписав закон “Про повну загальну середню освіту”, який Верховна рада ухвалила 16 січня 2020 року.

Про це в п’ятницю, 13 березня, повідомляє пресслужба офісу президента України.

Документ запроваджує практичні інструменти, які допоможуть втілити освітню реформу, започатковану 2017 року, йдеться у повідомленні.

“З ухваленням цього Закону Україна виконала останню рекомендацію Венеціанської комісії щодо Закону “Про освіту” від 5 вересня 2017 року в частині здобуття освіти особами, що належать до національних меншин”, – наголошують речники ОПУ.

Зокрема закон “Про повну загальну середню освіту” передбачає право вільного вибору мови навчального процесу приватними закладами освіти.

Крім того, новий закон деталізує положення закону “Про освіту” від 5 вересня 2017 року з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії й запроваджує три мовні моделі для здобуття освіти в закладах середньої освіти.

Перша модель передбачена для корінних народів України, які не мешкають у мовному середовищі своєї мови та не мають держави, яка могла б захищати цю мову. Насамперед ідеться про кримських татар. Для них закладено навчання мовою корінного народу з першого до 11 (12) класу поряд з вивченням української мови.

Друга модель рекомендована для шкіл з навчанням мовою національних меншин, мови яких належать до мов ЄС. Ця модель передбачає: навчання материнською мовою у початковій школі поряд з вивченням державної; починаючи з 5-го класу, не менше 20% річного обсягу навчального часу викладання здійснюватиметься українською мовою з поступовим збільшенням обсягу до 40% у 9-му класі; зі старшої школи не менше 60% річного обсягу навчального часу в цих закладах викладання здійснюватиметься державною мовою.

Третя модель працюватиме для решти національних громад України та стосується нацменшин, мова яких належить до однієї з українською мовної сім’ї, а також тих, які мешкають переважно в середовищі власної мови (російська мова).

Ця модель передбачає, що з 5-го класу не менше 80% навчального часу викладання здійснюватиметься державною мовою.

“З ухваленням закону “Про повну загальну середню освіту” Україна підтвердила відданість своїм міжнародним зобов’язанням щодо забезпечення прав національних меншин”, – додали у Зеленського.

Читайте також:
Угорський міністр розкритикував закон про мову

У Києві угорський ресторан відмовився обслужити заступницю міністра українською мовою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна