“Гуру фейків”: заяви про коронавірус у літаку з Італії виявилися суцільною брехнею

 

Відео скандального блогера Антона Гури про літак з Італії, оприлюднене 12 лютого, зібрало в соцмережах вже понад 3,7 мільйона переглядів і сотні тисяч шерів. Випуск програми “Право на владу” каналу “1+1”, де Гура того ж вечора заново розповів свою версію подій, отримав ще майже 200 тисяч переглядів лише на YouTube за неповну добу.

Це відео продовжує ширитися соцмережами. Можливо, вам теж скинули його в месенджер друзі чи знайомі. Або ж ви бачили сюжети з Гурою у своїй стрічці.

Після перевірки месиджі Гури виявилися майже цілковито фейковим і маніпулятивним. “До пари” йому була й поведінка ведучої “1+1”. А при ближчому розгляді з’ясувалося, що Антон Гура вже віддавна пов’язаний із проєктами Коломойського, із кампаніями дезінформації у ЗМІ й соцмережах та з “Кварталом 95”.

Проєкт VoxCheck ґрунтовно проаналізував повідомлення й висновки Гури, дослідив саму його персону та підготував текст про брехню блогера в різноманітних проявах. 

“У цьому дописі ми будемо боротися з коронапанікою. Хочете долучитись – поширюйте”, – зазначають верифікатори.

Що відбувалося з літаком з Італії, на якому летів Антон Гура, як на це реагували ЗМІ, анонімні телеграм-канали та органи влади

▪ О 19:57 Антон Гура почав трансляцію на своїй ФБ-сторінці про літак “МАУ” з Мілана до Києва.

▪ Зі слів Гури, він навмисне провів експеримент: злітав туди і назад у Мілан, щоб порівняти, як борються з коронавірусом в Італії та в Україні. Висновки блогера складно описувати цензурною мовою, але ми спробуємо.

▪ Гура починає відео з того, що на літаку було більше половини іноземців, серед яких є хворі. На момент запису відео пасажири літака чекали на скринінг (безконтактне вимірювання температури – “Н”). Гура заявив, що під час польоту іноземці приймали “терафлю”, щоб збити температуру.
Гура зізнається, що про всяк випадок теж наївся “ергоферону”. Але “все до с*ки, на літаку *опа” (пряма цитата навмисно вирвана з контексту).

▪ Далі він говорить, що в усіх пасажирів були з собою ліки, вони були підготовлені. З його слів, українські жінки в аеропорту в Італії розповідали, що їх навмисне “виперли з Італії”.

▪ Пасажирам проводять скринінг. На відео чути слова медперсоналу про те, що в когось температура 36,9, у когось — 37,2. Гура свариться з медперсоналом.

▪ Нарешті, трьох пасажирів, щодо стану яких є підозри, відправляють із літака на “швидку” і відвозять у лікарню. Через декілька хвилин випускають решту пасажирів.

▪ Усе це, знову ж, супроводжується коментарями про те, що решта 187 пасажирів можуть переносити хвороби. Далі Гура скаже, що саме завдяки тому, що він влаштував скандал і записував усе на відео, трьох пасажирів все ж відправили на перевірку.

Власне, що ж не так? А все не так.

Протягом усього відео лунає декілька однакових мотивів коронапаніки: “Якщо нас всіх звідси випустять, забудьте про карантин. Наша країна не готова. Всім на вас начхати” і “На літаку 100% є коронавірус. Ну точно 99%, що коронавірус тут є“.

Що далі?

Перша хвиля новини про це з’явилася майже одразу, після публікації відео – о 20:40-21:40. Про відео Гури написали “Фокус“, “Надзвичайні новини” та UaGolos. Зливні бачки, звісно ж.

Друга хвиля повідомлень з’явилася після 22:00. Про це написали “Кореспондент“, Depo.ua, трохи пізніше — “Обозреватель“, “Вести“, “Апостроф“, “Конкурент“, “5-й канал“, “Ділова столиця” та ще десятки “добросовісних” ЗМІ. І новину почали підхоплювати регіональні медіа.

Ні на що не натякаємо, але відповідальні ЗМІ про літак з Італії нічого не писали.




О 22:30 в ефірі “1+1” починається ток-шоу “Право на владу“. Приблизно о 22:45 – включення в ефірі Антона Гури та відео з його ФБ-сторінки. Там він знову розповідає про ситуацію на літаку.

“Зразкова” ведуча, яка “ніколи” не маніпулює в ефірах — Наталія Мосійчук — додає коментарі, які лише підігрівають атмосферу: “А що тепер з літаком буде? Там прилітало ОЧЕВИДНО чотири коронавірусних чоловіка” і “Вони ж теж перенощики якоїсь інфекції, правильно? Якщо, ну, весь борт кашляє, сопливить і чхає”.

Це ж, звісно, “заспокоїть” глядачів. Ще більше, аніж те, що вперше за шість років ток-шоу проводилось без глядачів у студії — задля безпеки і дотримання вимог карантину.

На ефірі також був заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Бортпровідники та епідеміологи спрацювали професійно. Ми вже доставили трьох пасажирів у лікарню, зараз їм роблять діагностичне дослідження на предмет коронавірусної інфекції. Якщо діагноз буде підтверджено, продовжаться злагоджені дії епідеміологічної, медичної служб, поліції”, — сказав Ляшко в прямому ефірі.

Після опівночі з Міністерства охорони здоров’я повідомили, що “вже отримано список усіх пасажирів, які були на борту літака з Міланв, на якому потенційно були хворі люди. Кожному пасажиру буде надано інструкцію щодо самоізоляції, направлення найшвидшим часом пройти тест на COVID-19. В разі необхідності всі будуть ізольовані та пройдуть лікування відповідно до встановленого протоколу”.

О пів на першу МОЗ виклав результати тесту пасажирів, яких направили у лікарню.

Covid-19 у жодного з них НЕ ВИЯВЛЕНО.

Про анонімні ТГ-канали, заборону літаків з Італії (насправді ні), фальшиві тести на коронавірус (ні) та відверту брехню Гури

Третя хвиля новин про коронапанічний літак з’явилась після опівночі. Про літак з Мілана написали ті ЗМІ, які дочекалися коментарів МОЗу. Наприклад, “Новое время“, “Інтерфакс-Україна” (1 і 2), УНІАН та “Громадське“.

Ще частина медіа прокоментувала ці події вже сьогодні зранку, зокрема “Радіо Свобода” та “Українська правда“.

А тим часом анонімні телеграм-канали (на них посилань не даємо):

  • продовжують сіяти паніку — розповідають про наступні рейси з Італії;
  • розбираються, хто винен: президент, МОЗ, Єрмак чи Коломойський;
  • створюють конспірологічні теорії, на кшталт “це все Коломойський так хоче довести Україну до дефолту”;
  • риються у старих фото Гури з його ФБ;
  • виправдовують Гуру і знову пишуть про його “соціальний експеримент”;
  • намагаються конкурувати один з одним за можливість першими посіяти паніку.

Що ж, тут шукати адекватності не варто.

Важливе!

Сьогодні приблизно о 13:00 президент авіакомпанії “МАУ” Євгеній Дихне спростував тези з відео Антона Гури.

Якщо коротко:

ні, це був не експеримент — насправді Гуру не пустили у Шенгенську зону і тому одразу відправили назад до Києва;

бортпровідники не давали пасажирам жарознижувальне — вони навіть не мали права цього робити;

▪ на літак не пускали людей з ознаками захворювання;

▪ після прибуття до Києва ВСІМ пасажирам виміряли температуру.

Нові старі фейки ?‍♀

❌”Влада заявила про закриття авіасполучення з Італії, але літаки досі прибувають”.

✅ Офіційного скасування рейсів з Італії не було. Державіаслужба України лише рекомендувала українським авіакомпаніям розглянути можливість призупинення рейсів з/до Італії.

❌ “Тести трьох пасажирів неправильні, їх не могли зробити за декілька годин. На прояви вірусу потрібно декілька днів”.

✅ Швидкі тести IgG/IgM можуть показувати результат за 15 хвилин. Саме такі тести закупила міська влада для Києва і надала їх обом столичним аеропортам. Це нам підтвердили у Центрі громадського здоров’я: пасажирів борту перевіряли саме “міськими” тестами. І, за даними МОЗ, саме їх використовували при перевірці трьох пасажирів літака з Мілана.

❌ Ергоферон, аміксин, терафлю, інші противірусні та протизапальні ліки допоможуть від коронавірусу”.

✅ Ні, не допоможуть. Як і щеплення від пневмонії, антибіотики, куріння чи алкоголь.

Хто такий Антон Гура і як він купував рекламу у Телеграмі

Гура Антон Сергійович народився 12 лютого 1982 року в місті Київ.

У 2009 році закінчив Національний Університет ім. Т. Г Шевченко, спеціальність — гідрогеологія.

З 2012 року працював комерційним директором у медичній компанії “Біо Тест Мед”, яка поставляє техніку та матеріали для медичних лабораторій.

Він стверджує, що волонтерив під час Помаранчевої революції та Революції гідності.

У 2014 році Гура був кандидатом у депутати Київської міської ради від партії “УКРОП”. Цю партію пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським, адже в політраді партії є наближені до нього люди — Геннадій Корбан, Олександр Шевченко, Ігор Палиця.

Останнім часом Антон Гура активно коментує медичні теми — і у себе в ФБ, і в різних медіа. Наприклад, став частим гостем ютуб-каналу “КлименкоТайм”, який пов’язують з колишнім міністром доходів і зборів часів Януковича Олександром Клименком — там Гуру представляють як “голову профспілки працівників медичної галузі”.

Він же коментував медичні теми — “знищення української медицини” — в програмі “Гроші” на каналі “1+1”.

Проте ще в 2018 році Гуру на телеканалі “UA:Київ” представляли як “голову асоціації блогерів“.

До того він намагався знайти роботу актором і, як сам розповідав, був актором у студії “Квартал 95”, а на своїй сторінці в ФБ постить фото зі зйомок.

Фото з ФБ Антона Гури

Але найцікавіше те, що відео Гури про літак з Мілана одночасно опублікували декілька анонімних телеграм-каналів та відверто “зливних бачків”, які входять до групи SocialEnergy. Ця група телеграм-каналів розміщує фейки за гроші, про що розповідали в матеріалі “Телебачення Торонто”.

Імовірно, такий пост про Антона Гуру та його “соціальний експеримент” може бути рекламою від самого блогера. Адже повідомлення з’явилися на низці пов’язаних телеграм-каналів — у всіх них однаковий контакт із питань реклами. Крім того, ці пости мають ідентичні тексти та з’явилися всюди з різницею у кілька хвилин.

джерело

Читайте також:
Як протидіяти коронавірусу в Україні: поради від Уляни Супрун

Опір коронавірусу для “чайників”: що треба знати, щоб не панікувати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна